Schwarzenberg: Bez demokracie Ukrajina při jednání s EU narazí

30.09.2011
čtk

Aby Evropská unie dokončila s Ukrajinou jednání o dalším přibližování, musí od ní dostat jasný signál, že dodržuje pravidla právního státu. Řekl to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve Varšavě, kde začal dvoudenní summit Východního partnerství.

Ukrajina musí dát signál, že budou dodržována pravidla demokracie, to je také ochrana opozice, řekl Schwarzenberg o zemi, se kterou unie v současnosti jedná o asociační dohodě, jež je považována za předstupeň statusu kandidátské země. Jinak Ukrajina i se sebelepšími výsledky v jiných oblastech narazí, upozornil český ministr.

Některé členské země chtěly, aby EU jednání s Ukrajinou zmrazila kvůli soudnímu procesu s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Podle kritiků proces slouží nynějšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi k zúčtování s opozicí.

Před začátkem summitu se s Janukovyčem sešel polský prezident Bronislaw Komorowski, který svému ukrajinskému kolegovi popřál k úspěchům jeho země, o kontroverzním procesu s Tymošenkovou se však ani slovem nezmínil.

Polsko nyní předsedá Evropské unii a chtělo by, aby jednání o asociační dohodě skončila ještě letos. Aniž by zmínil soud s bývalou ukrajinskou premiérkou, polský premiér Donald Tusk řekl, že očekávání sedmadvacítky od zemí, které s ní chtějí hlubší partnerství, jsou vysoká.

Podle Schwarzenberga nemůže EU ani přes problémy eurozóny zanedbávat své východní sousedy. Když se šetří, musí se šetřit na výdajích na jídlo, ošacení, ale nesmí se zanedbat oprava střechy, protože když se neopraví, vzrostou náklady, řekl český ministr. Když zanedbáme vývoj v sousedních zemích, budeme jako člověk, který zanedbal opravu střechy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek