Mladí stoupenci Fideszu protestují proti Slovensku

19.12.2011
čtk

Fidelitas, mládežnická organizace maďarské vládnoucí strany Fidesz, zahájila protestní akce proti slovenskému zákonu, který zamezuje dvojímu občanství. Na tiskové konferenci před budovou slovenské ambasády v Budapešti to v neděli oznámil předseda Fidelitas Peter Agh.

Peter Agh prohlásil, že to, co se v poslední době děje na Slovensku, nemá obdoby v moderní evropské demokracii. Poznamenal, že lidé občanství jsou zbavováni lidé, jejichž jediným zločinem bylo navázání právního vztahu s jiným členským státem EU, jmenovitě s Maďarskem.

Prvním krokem v protestní kampani proti slovenskému zákonu bylo podle Agha založení facebookové stránky, kde se mohou Slováci a Maďaři postavit proti odnímání volebního práva.

Slovensko zákon zavedlo poté, co v Maďarsku začala platit pravidla zjednodušeného řízení při udělování druhého občanství etnickým Maďarům žijícím mimo Maďarsko na základě etnického původu a znalosti maďarštiny.

Na konci listopadu prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán, že dvojí občanství pro etnické Maďary v zahraničí je historickým úspěchem Maďarska a že Budapešť nestrpí, když krajanům domovské státy odeberou původní občanství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek