Úřady EU i NATO spustily vlajky na půl žerdi

20.12.2011
čtk

Instituce Evropské unie i Severoatlantická aliance (NATO) k uctění památky zesnulého českého exprezidenta Václava Havla spustily české vlajky na půl žerdi. Všechna jednání v Radě EU, v níž se scházejí členské země „sedmadvacítky“, ze stejného důvodu začínají minutou ticha.

Z Evropské unie už v neděli zazněla řada vzkazů do Česka. Tvořil dějiny své země a své doby. Opouští nás velký muž, prohlásil unijní prezident Herman Van Rompuy.

Předseda Evropské komise José Barroso označil zesnulého dramatika, disidenta a politika za opravdového šampiona demokracie a svobody. Jeho vzkaz dnes na pravidelné tiskové konferenci zopakovala před novináři i mluvčí Evropské komise Pia Hansenová.

Šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek už v neděli dodal, že Havel byl a navždy zůstane hrdinou.

Evropská komise, Evropský parlament i Rada EU, tedy tři nejvýznamnější instituce EU, dnes k uctění památky českého exprezidenta a světově proslulého disidenta i dramatika spustily při malých vzpomínkových akcích vlajky na půl žerdi. V centrále NATO se tak stalo již v neděli. Na zastoupení České republiky při NATO bude také vystavena kondolenční kniha.

Václav Havel zemřel v neděli ráno ve věku 75 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek