V Maďarsku začala platit nová ústava

02.01.2012
čtk

V Maďarsku začala 1. ledna platit nová ústava, kterou prosadila konzervativní vláda Viktora Orbána. Podle kritiků ústavní změny oslabují demokratickou podstatu maďarského státu.

Nová ústava mimo jiné mění oficiální název země na Maďarsko. Ústava rovněž dává etnickým Maďarům mimo území státu možnost získat volební právo. Proti tomu se postavily sousední země včetně Slovenska, kde žijí početné maďarské menšiny.

Dohlížitele nad soudy zvolí parlament

Rozpočtová rada, jejíž členy Orbánova vláda jmenovala na devět let, dostala právo vetovat rozpočtové návrhy vlády, čímž může vyvolat i předčasné volby. Vedle ní kabinet jmenoval řadu dalších vysokých úředníků na devět nebo 12 let.

Je mezi nimi generální prokurátor, který může jednotlivé případy libovolně přidělovat soudům. V případě ústavního soudu, který se během uplynulých 22 let etabloval na důležitou instanci demokratické kontroly, ústava výrazně oslabila pravomoci. Vytváří také podmínky pro vznik nového úřadu pro dohled nad soudnictvím, jehož šéfa bude volit parlament.

Spor o nezávislost centrální banky

Nový ústavní zákon o centrální bance umožňuje její fúzi s finančním regulátorem, a to navzdory protestům z Evropské unie a Evropské centrální banky, podle kterých je ohrožena nezávislost centrální banky. Třetího viceguvernéra centrální banky jmenuje přímo premiér.

Další ústavní dodatek uvaluje na opoziční socialisty, jakožto následníky bývalé komunistické strany, odpovědnost za zločiny komunismu. Socialistickou strana výslovně označuje za zločineckou organizaci. Jejím členům, kteří byli za totalitní éry funkcionáři, tak hrozí sankce v podobě snížení či dokonce zrušení starobního důchodu.

Novou konstituci kritizuje Evropa i USA

Úsavní dodatky a zákony vyvolaly kritiku nejen maďarské opozice, ale i Evropské komise nebo americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Brusel kritizoval především ústavní dodatky týkající se ekonomiky včetně omezení nezávislosti centrální banky. Clintonová v dopise Orbánovi nedávno vyjádřila obavy o směřování maďarské demokracie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek