Schwarzenberg: Evropu bez vizionářů čeká povstání mladých

06.01.2012
čtk

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se v rozhovoru pro dnešní vydání rakouského deníku Kurier vyjadřuje k problémům Evropské unie. Za jednu z příčin krize označuje nedostatek vizionářů a předpovídá, že Evropu čeká povstání mladých lidí. Ministr mimo jiné řekl, že euro by nemělo být „fetišem“.

Podle ministra zahraničí je do jisté míry pochopitelné, že dění v Evropě nyní určují německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ale právě ve zvlášť kritických časech by bylo žádoucí, kdyby své postupy sladily s menšími členskými státy, míní Schwarzenberg.

Všude správci, žádní tvůrci

Jako jednu z příčin evropské krize vidí Schwarzenberg nedostatek vizionářů. Máme všude správce a žádné tvůrce. Často jsou to výborní správci. Vzorem byl císař František Josef, jenž pravděpodobně vykonával tu nejlepší správu. Celá monarchie vzkvétala, ale chyběla mu vize, jak řešit problémy. I dnes už dlouho chybí nějaká vize – ať u sociálních demokratů, nebo u konzervativců, tvrdí šéf diplomacie.

Podle něj je přirozené, že prezident Václav Klaus, jenž je mírně řečeno euroskeptický, žádnou vizi pro Evropu nemá. Na rozdíl od Velké Británie však Česko a Rakousko, země uprostřed Evropy, určitě nemohou z Evropské unie vystoupit, prohlásil Schwarzenberg pro Kurier.

Euro je pouhý nástroj, nikoli cíl

Ministr se také domnívá, že euro by nemělo být fetišem, kterým prý je. Člověk by nikdy neměl klást nástroj nad cíl – a cílem je sjednocení Evropy. Euro je pouhý nástroj, byť důležitý. Přineslo pokrok, ale není nejvyšším cílem a obsahem EU, vysvětlil Schwarzenberg.

Podle Schwarzenberga čeká Evropu v příštích letech povstání mladých lidí, nové generace, která má nové myšlenky. V příštích letech očekávám zásadní změnu, tedy nějakou formu povstání mládeže v Evropě, řekl ministr zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek