Nečas: Chceme být u stolu při jednáních eurozóny

30.01.2012
Euroskop (Brusel)

Premiér Petr Nečas před zahájením summitu EU na setkání s novináři jmenoval dva požadavky České republiky, které chce prosadit do připravované fiskální smlouvy. Fiskální pakt by podle něj měl zohlednit nejen výši rozpočtového deficitu, ale i celkového zadlužení země. A pravidelných summitů eurozóny by se měly účastnit i země neplatící eurem, které se k nové úmluvě připojí.

České republice se podle premiéra podařilo do znění smlouvy prosadit některé české priority. Patří mezi ně vyjmutí oblasti vnitřního trhu z textu smlouvy. Česku se podařilo prosadit i pravidlo, že k fiskálnímu paktu budou moci přistoupit v budoucnosti další země. Dva zásadní body se nicméně České republice prosadit nepodařilo.

Limity jen pro deficity

Na základě fiskálního paktu budou muset státy eurozóny dodržovat pouze limity pro rozpočtový deficit, ne pro celkové zadlužení země. „Podstatou současných problémů paradoxně nejsou až tak deficity, jako celkový objem dluhu, který mají členské státy. Považujeme takřka za neuvěřitelné, že toto kritérium z textu vypadlo, řekl Nečas.

Dalším sporným bodem je účast zemí neplatících eurem na summitech eurozóny. Tu požadují kromě Česka i další země, které nejsou členy eurozóny, především Polsko. „Je pro mě těžko akceptovatelné, aby země jako Česká republika podepisovaly podobný dokument, potenciálně přispívaly do půjček Mezinárodnímu měnovému fondu pro země eurozóny a byly zvány pouze symbolicky na takzvaná jednání, řekl Nečas.

Referendum až při přijetí eura

„Jestliže nás chtějí brát jako plnohodnotného partnera, chtějí abychom se k něčemu zavázali a abychom platili, potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednáních eurozóny, dodal premiér.

Podle posledního, v pořadí čtvrtého, návrhu fiskálního paktu by se měl eurosummit konat nejméně dvakrát ročně. Země neplatící eurem by mohl předseda eurosummitu pozvat k účasti v případě, kdy je to „vhodné, nejméně však jednou za rok. Týkalo by se to ale pouze států, které smlouvu ratifikují.

Premiér Nečas se vyjádřil i k otázce konání referenda o fiskální smlouvě. „Dochází k dramatické změně eurozóny z měnové na fiskální unii… Je to taková změna podmínek a něco jiného, než občané odhlasovali v roce 2003 v referendu. Jsem přesvědčený, že reagovat na tuto změnu v době vstupu do eurozóny, ne nyní, novým referendem, je správné a vůči občanům poctivé, řekl Nečas.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop (z Bruselu)

Sdílet tento příspěvek