Nečas: Česko není v Evropě bez spojenců

19.03.2012
Euroskop

Prosazování českých hospodářských zájmů v EU podle premiéra nemůže být chápáno jako čistě sobecká záležitost, která jde na úkor ostatních členů Unie. Na příkladu vytváření vnitřního trhu a vyjednávání o novém víceletém finančním rámci EU ukázal, že ČR prosazuje racionální priority, které jsou v zájmu celé Evropy.

Dokončení vnitřního trhu podle Nečase uvolní potenciál pro hospodářský růst, který je v době hospodářského zpomalení a rozpočtových úspor více než potřebný. Při jednání o finanční perspektivě ČR podporuje silnou kohezní politiku, ale zároveň si uvědomuje nutnost úsporného rozpočtu. „V budoucím postavení České republiky se totiž nebudeme moci pouze spoléhat na přerozdělování peněz z evropského rozpočtu, řekl premiér.

Panika ze vzniku vícerychlostní Evropy je podle Nečase zbytečná. Flexibilní Evropa je podle něj realitou, která naopak umožňuje Evropské unii fungovat. Jako oblasti integrace, kterých se neúčastní všichni členové EU, uvedl Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, měnovou integraci nebo plnou výši zemědělských dotací, kterou nedostávají všechny země EU.

Evropská unie by se podle Nečase měla vzdát ideologického pohledu a nové legislativní návrhy by měla posuzovat s ohledem na dopad na dlouhodobou konkurenceschopnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek