Monti čelí revoltě. 2 jeho předchůdce stály reformy život

21.03.2012
Euroskop

Italský premiér Mario Monti čelí první velké konfrontaci s odbory od nástupu do funkce loni v listopadu. Největší odborová federace CGIL deklarovala, že bude dělat „vše nezbytné“, aby zabránila realizaci navrhované reformy pracovního trhu.

V úterý pozdě v noci ztroskotaly rozhovory mezi vládou a odborovými vůdci o připravované reformě zákoníku práce. Jejím cílem je uvolnit pracovní trh a zlepšit přístup mladých Italů k zaměstnání.

Podle Montiho je reforma nezbytná k modernizaci pracovního trhu a přilákání zahraničních investorů. Zásadní změnu pracovního práva, která podpoří ekonomický růst a sníží nezaměstnanost, požadují i finanční trhy. Jejich důvěru v italskou ekonomiku oslabilo již rozmělnění liberalizace sektoru služeb a profesních regulací způsobené nátlakem zájmových skupin.

Šéfka největší odborové organizace CGIL Susanna Camussová Montiho kabinet obvinila z neochoty jednat o ustoupení od zrušení článku 18 ze zákoníku práce. „Budeme se mobilizovat a uděláme vše, co je v našich silách, abychom zabránili této reformě, řekla Camussová.

Rozvod je snazší než výpověď

Ačkoliv se Montiho úřednický kabinet stále těší vysoké popularitě, většina Italů zrušení článku 18 odmítá. Toto čtyřicet let staré pravidlo chrání zaměstnance u soudů před neoprávněnou výpovědí z práce z ekonomických důvodů. Podle nové úpravy by zaměstnanci získali finanční kompenzaci, ale neměli by nárok na návrat do pracovního poměru.

Změnu rigidního pracovního práva požadoval dopis Evropské centrální banky již na premiéru Berlusconim. Itálie je mezi desítkou zemí s celosvětovou nejpřísnější ochranou zaměstnanců. Zatímco jednu část pracovníků je téměř nemožné propustit, absolventi jen stěží nalézají uplatnění a často jsou nuceni pracovat na smlouvy na dobu určitou. „Je snazší se nechat rozvést, než propustit zaměstnance, komentoval italský pracovní trh místní podnikatel.

Odpor k reformám je v Itálii tradičně velmi silný. Rigidní pracovní trh podporovaný silnými zájmovými skupinami odolal již mnoha pokusům o reformu. V posledních 13 letech zaplatili pokus o přetvoření pracovního trhu dva vládní poradci životem. V pondělí uplynulo deset let od atentátu na poradce vlády Silvia Berlusconiho pro reformy pracovního trhu Marca Biagiho. Stejný osud potkal profesora Massimo D’Antona, který připravoval opatření pro flexibilnější pracovní zákonodárství, a kterého v roce 1999 zavraždily rudé brigády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek