3 výbory v Evropském parlamentu jsou proti ACTA

01.06.2012
čtk

Tři výbory Evropského parlamentu ve čtvrtek hlasovaly proti ratifikaci mezinárodní dohody zaměřené proti padělatelství a internetovému pirátství, známé pod zkratkou ACTA. Šance na její přijetí v EU se tak nadále snižují, i když vyjádření výborů není zavazující.

Většinou hlasů se proti vyslovili poslanci výborů pro občanské svobody, průmysl a právní záležitosti. Klíčový ale bude postoj 21. června u výboru pro mezinárodní obchod, který má v této otázce jako jediný kompetenci.

Pak o smlouvě bude hlasovat celý Evropský parlament. Dohoda může být v unii ratifikována až tehdy, kdy ji schválí i poslanci 22 signatářských zemí EU. Smlouvu letos v lednu ze zemí unie nepodepsaly jen Estonsko, Slovensko, Nizozemsko, Kypr a Německo. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů a ratifikace byla pozastavena v mnoha zemích, které ji přitom podepsaly, a to včetně Česka.

Evropská komise se také obrátila na Soudní dvůr Evropské unie, aby posoudil, zda je ACTA v souladu s právem EU, například se svobodou vyjadřování či svobodou informací.

ACTA inciovaly v roce 2006 Japonsko a USA, tedy celosvětově nejvýznamnější držitelé práv k duševnímu vlastnictví. Oba státy přiznávají, že ochrana těchto práv je sice upravena řadou mezinárodněprávních dokumentů. Globální rozsah porušování těchto práv se podle nich ale stává stále větší hrozbou pro rozvoj světové ekonomiky, a proto je nutné zavést zejména vyšší standardy v oblasti vynucování práv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek