Komise navrhla změny v řešení krize bankovního sektoru

06.06.2012
čtk

Brusel chce změnit to, jakým způsobem se dosud v Evropské unii postupovalo při řešení potíží krachujících bank. Regulátoři by měli dostat větší pravomoci. Ke krytí ztrát problémových ústavů by mohli třeba víc tlačit i jejich věřitele. Návrhy, o nichž nyní budou jednat země unie a europoslanci, otevírají prostor k bankovní unii.

O ní se v posledních týdnech v EU hovoří v souvislostí s pokračující krizí a problémy eurozóny. Kvůli přežití eura tuto myšlenku podporuje i Evropská centrální banka či Mezinárodní měnový fond (MMF).

Dnešní návrh je důležitým krokem směrem k bankovní unii v EU a na základě něho bude bankovní sektor zodpovědnější, prohlásil šéf EK José Barroso.

27 záchranných bankovních fondů

Kvůli financování krizových situací v bankovním sektoru bude podle návrhů každý členský stát muset mít jakýsi záchranný bankovní fond. Do něj by měly přispívat banky podle svých finančních závazků a rizikového profilu. Materiály komise hovoří o příspěvku ve výši nejméně jednoho procenta z vkladů, a to po dobu deseti let.

Cílem návrhů je i to, aby do záchrany bank nebyly tolik zapojeny peníze daňových poplatníků, jako tomu bylo v reakci na finanční krizi. Na krytí by ztrát by se tak měli více podílet akcionáři a věřitelé banky.

Finanční krize stále daňové poplatníky hodně peněz… Veřejné orgány musíme vybavit tak, aby mohli v případě další bankovní krize přiměřeně konat. V opačném případě to budou opět občané, kteří budou muset zaplatit účet, a zachráněné banky budou fungovat jako předtím, neboť budou vědět, že se jim pomoc opět poskytne, řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Více na Euroskopu: Fiskální unie? V EU už víc frčí bankovní unie

V poslední fázi by se v případě, že půjde o banku, která by nebyla solventní, mohla použít sada různých nástrojů k řešení situace. Jde třeba o prodej aktivit i bez souhlasu akcionářů či převedení banky či části jejích aktiv na nějakou veřejnou instituci. Ta by ji pak prodala, až se to podmínky na trhu umožní.

Podle odhadů MMF se s krizí spojené ztráty evropských bank mezi roky 2007 a 2010 blíží bilionu eur, tedy osmi procentům HDP EU. Mezi říjnem 2008 a říjnem 2011 EK schválila státní pomoc pro finanční instituce ve výši 4,5 bilionu eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek