Moody’s snížila rating Kypru a Španělsku

14.06.2012
čtk

Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service snížila hlavní úvěrový rating Kypru o dva stupně na známku Ba3. Zdůvodňuje to narůstajícím rizikem odchodu Řecka z eurozóny a dopadů, které takový krok bude mít na kyperskou ekonomiku. Kypr se přitom kvůli Řecku už teď potýká s problémy v bankovním sektoru. Moody’s rating zařadila do režimu pozorování, takže jej může ještě snížit.

Známka, kterou má Kypr u Moody’s je ve spekulativním pásmu. Řada institucionálních investorů tedy nemůže kyperské státní dluhopisy vůbec nakupovat, neboť papíry s tak nízkým ratingem jsou považovány za příliš rizikové.

Kypr má na Řecko velmi těsné vazby, a to jak kulturní, tak obchodní nebo politické. Kvůli potížím Řecka se ale vztahy komplikují a Kypr v poslední době stále hlasitěji upozorňuje, že se patrně neobejde bez zahraniční finanční pomoci. Ty by mohla dosáhnout až čtyř miliard eur (až 102 miliard Kč).

Nejnovější snížení ratingu předpokládá, že Kypr bude muset poskytnout tamnímu bankovnímu systému větší podporu, než v dosud odhadované sumě pět až deset procent hrubého domácího produktu. To by odpovídalo částce až 1,8 miliardy eur (asi 46 miliard Kč).

Španělsko ztatilo 3 stupně

Moody’s srazila také hlavní úvěrový rating Španělska o tři stupně na známku Baa3. Nový rating je na samém dně investičního pásma. Pokud jej agentura dále sníží, jak avizovala, rating se ocitne ve spekulativním pásmu.

Moody´s zdůvodňuje snížení ratingu vyšším zadlužením, v němž se Španělsko ocitne po čerpání dohodnuté finanční pomoci tamním bankám. Dalším důvodem je také velmi omezený přístup španělské vlády na mezinárodní kapitálové trhy, což může být do budoucna problém pro refinancování dluhu. Problematický je podle Moody’s i pokles španělské ekonomiky.

Samozřejmě budeme brát v úvahu i všechny podrobnosti, které se objeví v souvislosti s rozsahem a podmínkami čerpání podpůrného programu (na pomoc bankám), stejně jako to, co se děje v širší eurozóně, když budeme uvažovat o dalším snížení ratingu, řekla podle agentury Reuters analytička Moody’s Kathrin Muehlbronnerová.

Mezi faktory, které bude Moody’s posuzovat, jsou i parlamentní volby v Řecku. Ty se budou konat tuto neděli a jejich výsledek může znamenat i odchod Řecka z eurozóny. Podle Muehlbronnerové bude agenturu zajímat i nadcházející summit Evropské unie, na němž se má 28. a 29. června jednat i o návrhu vytvořit v EU bankovní unii.

Ministři financí eurozóny se minulou sobotu dohodli, že Španělsko může čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč) na pomoc tamním bankám. Peníze mají fungovat jako půjčka, a zvýší tak celkové zadlužení Španělska. To se nyní podle listu Financial Times pohybuje kolem 559 miliard eur (asi 14,3 bilionu Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek