Lídři EU jednají o užší integraci a podpoře hospodářského růstu


Euroskop (Brusel)

V Bruselu právě začíná summit Evropské rady. O aktuálním jednání, které patrně bude trvat do pozdních nočních hodin, budeme informovat přímo z Bruselu. Pokud chcete úplně nejčerstvější zprávy přímo z místa, připojte se na facebook Euroskopu.

Červnová Evropská rada bude pokračovat do zítra odpoledne, kdy na ní plynule naváže setkání lídrů eurozóny. Na programu je jednání o rámcovém rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020, plány na povzbuzení hospodářského růstu, schválení doporučení Evropské komise pro jednotlivé země EU v rámci tzv. evropského semestru a samozřejmě i hašení krize eurozóny.

Skupina čtyř představitelů evropských institucí rozeslala v pondělí v noci členským státům návrhy na zásadní krok v hlubší integraci EU. Jeho součástí jsou čtyři zásadní prvky. Nejkontroverznějším je vznik tzv. bankovní unie. Ta by měla být doplněna fiskální, hospodářskou a politickou unií.

Jenomže mezi členskými státy do poslední chvíle přetrvávají zásadní rozpory. Zatímco jihoevropské státy podporují společné ručení za banky a za státní dluhy, Německo se takovému kroku brání. Na jeho straně stojí ale i další členové EU.

Od summitu se očekává úvodní diskuze, další rozpracování návrhu by měla skupina složená z předsedy Evropské rady H. van Rompuye, předsedy Komise J. M. Barrosa, šéfa Evropské centrální banky M. Draghiho a šéfa euroskupiny (ministrů financí) J.-C. Junckera přinést v prosinci.

Větší shoda než nad posílením integrace panuje nad plánem pro růst. Na setkání čtyř největších zemí eurozóny se lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska shodli, že budou na summitu prosazovat investice do podpory ekonomického růstu ve výši jednoho procenta HDP, tedy 130 miliard eur. Mezi navrhovanými opatřeními se objevilo navýšení kapitálu Evropské investiční banky, uskutečnění pilotní fáze projektových dluhopisů nebo přesměrování nevyčerpaných prostředků ze strukturálních fondů.

Autor: Euroskop (Brusel)

Sdílet tento příspěvek