Komise začne proplácet faktury u strukturálních fondů

23.07.2012
Euroskop

Podle českého premiéra Petra Nečase začne Evropská komise proplácet peníze z fondů, které pozastavila v průběhu letošního jara. Důvodem byly systémová pochybení při řízení a provádění kohezní politiky ČR.

Dnes jsem telefonicky hovořil s komisařem pro regionální politiku Evropské unie Johannesem Hahnem. Ten mě informoval, že Evropská komise obnoví v nejbližších dnech proplácení prostředků v sedmi operačních programech České republiky, uvedl Nečas.

Komise vyhodnotila jako splněný tzv. Akční plán, kde vláda ve spolupráci s Evropskou komisí připravila harmonogram kroků a opatření nezbytných pro odstranění nedostatků a pro obnovu plateb. Komisař Hahn výslovně ocenil spolupráci české vlády s Evropskou komisí. Nic tak nebrání tomu, aby proplácení prostředků bylo obnoveno.

Formálně k němu dojde poté, co Evropská komise sdělí své rozhodnutí české straně dopisem koncem července, dodal premiér.

Současně pokračuje úzká spolupráce mezi českou vládou a Evropskou komisí na odstranění zbylých dílčích nesrovnalostí v sedmi operačních programech, ve kterých bylo proplácení pozastaveno kvůli dílčím nesrovnatelnostem – konkrétně OP Životní prostředí, OP Doprava, ROP Severozápad, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, OP Podnikání pro inovace, ROP Střední Čechy, OP Přeshraniční spolupráce ČR-PL.

U těchto operačních programů je cílem nalézt během letních měsíců shodu na nápravných opatřeních tak, aby v průběhu podzimu mohlo být proplácení prostředků obnoveno i zde a aby nedošlo ke ztrátám z celkové alokace ze strukturálních fondů pro Českou republiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek