Nečas pro transatlantickou zónu volného obchodu

08.10.2012
čtk

Amerika a Evropa by měly odstranit zbylé obchodní bariéry a vytvořit společnou zónu volného obchodu. Na dnešní mezinárodní konferenci Dny USA a Evropské unie to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Podle Nečase nabývá spojenectví mezi Evropskou unií a Spojenými státy na významu kvůli vzestupu nových světových mocností, a mělo by se dále prohloubit. Společnou výzvou je podle Nečase hlavně zadlužení veřejných rozpočtů.

Obě zóny (volného obchodu) by se podle mého názoru měly propojit a společným cílem by měl být vznik transatlantické zóny volného obchodu. Ta měla vzniknout už dávno, před deseti, patnácti lety, řekl Nečas při zahájení konference. Podle Nečase je realistické, aby euro-americká zóna volného volného obchodu vznikla do roku 2020, pokud k tomu bude politická vůle.

Nejvýznamnější společnou výzvou USA a EU je zadlužení veřejných rozpočtů, míní Nečas. Mezi situací v Evropě a USA jsou ale podle něj i rozdíly. Premiér připustil, že Evropa má svůj sociálnědemokratický model státu, odlišný od americké tradice, a nikdy nebude dosahovat americké míry individualismu.

My ve střední Evropě jsme rádi, že západní civilizace je pluralitní, a nikoliv monolitní a že Amerika je více Amerikou a Evropa více Evropou. Byli bychom rádi, kdyby to tak zůstalo, řekl Nečas.

Mezinárodní konference Dny USA a EU se koná v ČR od roku 2002. Zabývá se tradičně důležitostí atlantické vazby mezi USA a EU a aktuálními otázkami americké a evropské politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek