Nová sociální síť Ourspace má vzbudit zájem o politiku u mladých

17.10.2012
čtk

Přilákat mladé lidi k politickému dění a zprostředkovat jim diskuzi s národními a evropskými politiky chce nový internetový portál Ourspace, který vznikl ve spolupráci s řadou evropských univerzit a neziskových organizací pod patronátem Evropské komise. Na tiskové konferenci k dnešnímu spuštění webu to řekla koordinátorka projektu Jana Votavová.

Prvním tématem, na které se portál zaměří, bude přímá volba prezidenta. K té na 18. listopadu připravuje veřejnou diskuzi s prezidentskými kandidáty, na které předběžně slíbili účast Jan Fischer, Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier, Miloš Zeman a Přemysl Sobotka.

Ourspace vznikl ve spolupráci s Národním parlamentem dětí a mládeže a zaměřuje se zejména na středoškoláky. Cílem projektu je podle Votavové mladé lidi motivovat k zájmu o veřejné politické dění, což by se mělo odrazit ve větší účasti čerstvě plnoletých lidí ve volbách. Vytvoření uživatelského účtu a následné vkládání příspěvků do diskusí je ale otevřené všem věkovým skupinám.

Podoba diskuzí včetně ovládání připomíná prostředí sítě Facebook, které je podle Votavové cílové skupině projektu blízké a kterou většina mládeže v Česku používá. Zatím je v programu, který byl dnes kromě Česka spuštěn ve Velké Británii, Řecku a Rakousku, přihlášeno na 500 uživatelů, z nichž třetina připadá na Českou republiku. Podle Votavové by byl úspěch, kdyby se na webu do doby konání diskuze s prezidentskými kandidáty z Česka registrovalo 300 až 400 uživatelů.

Projekt zaměřený na vznik sociální sítě, která by mladým lidem přibližovala politické dění a fungování evropské unie, existuje od roku 2010. Vznik české mutace vyšel na zhruba dva miliony korun, které zaplatila prostřednictvím nadačních fondů Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek