Prezidentská debata kandidátů v Havlově knihovně

17.10.2012
Euroskop

Pár měsíců před přímou volbou hlavy státu uspořádala Knihovna Václava Havla konferenci, která se věnovala pro Čechy zcela novému institutu. Akce s názvem Československé prezidentské tradice a přímá volba prezidenta v ČR přivedla na půdu NYU Prague řadu odborníků z oblasti politologie, historie i práva. Euroskop pro své čtenáře sledoval debatu prezidentských kandidátů, a to především ve světle jejich přístupu k Evropské unii a české budoucnosti v ní.

Pozvání na závěrečný panel konference přijala Zuzana Roithová, Vladimír Dlouhý, Přemysl Sobotka a Jiří Dienstbier. Roli moderátora diskuze na sebe vzal Tomáš Klvaňa, bývalý mluvčí a poradce prezidenta Václava Klause. Ten se na konferenci o přímé volbě netajil tím, že by považoval za rozumné, úřad prezidenta úplně zrušit. „Pořád tady existuje nezdravé vzhlížení k autoritám, i po 23 letech demokracie, uvedl Klvaňa před začátkem diskuze.

Významnou část debaty prezidentských kandidátů ovlivnila aktualita o udělení Nobelovy ceny za mír Evropské unii. Nad zprávou, která ve společnosti vzbudila protichůdné ohlasy, neskrývala překvapení ani čtveřice uchazečů o pražský Hrad.

„Připadá mi to jako politické rozhodnutí. V Americe se od války Severu proti Jihu také neválčí, tak proč cenu nedostaly USA? komentoval rozhodnutí Švédské akademie věd Přemysl Sobotka. Podle Vladimíra Dlouhého chtěl výbor pro udělování Nobelovy ceny svým rozhodnutím ovlivnit myšlení Evropanů, kteří v posledních měsících skepticky pohlížejí na kroky Bruselu.


Vláda a prezident jako dva póly zahraniční politiky

Jiří Dienstbier nepovažuje rozhodnutí o ceně za mír pro Brusel za nesmyslné. „Přivítal bych ale, kdyby ocenění nezískávaly instituce. EU to nijak nepomůže v rozvíjení svého demokratického a mírového úsilí, dodal. Kandidáti se nicméně shodli, že Nobelovu cenu měla EU získat už v minulosti, kdy myšlenka integrace začala ožívat.

Podle Zuzany Roithové je jedním z úkolů hlavy státu prosazovat čitelnou politiku pro partnery v zahraničí. Mluvili by v případě svého zvolení kandidáti stejným hlasem za hranicemi jako vláda? „Prezident nemá být aktivistou, ale má být aktivním. V zahraničí má mít dres politika až pod dresem instituce a dresem České republiky, uvedl Sobotka.


Federalizace jako cíl?

Po projevu šéfa Komisé José Barrosa o stavu Unie se žhavým tématem stala budoucnost sedmadvacítky jako federace. „Jsem přesvědčená, že členské státy nejsou připraveny na sebe takovou zodpovědnost vzít, komentovala možný scénář Roithová. Názor české europoslankyně sdílí i Sobotka s Dlouhým.

splendid isolation
Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek