Biotechnologické centrum BIOCEV zahájilo činnost

30.10.2012
Euroskop

Projekt BIOCEV, který patří mezi šestici elitních miliardových projektů excelentních center financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), slavnostně odstartoval za účasti ministra škonství Petra Fiala a desítek dalších hostů.

Ve středočeské obci Vestec nedaleko Prahy do konce roku 2014 vyroste vědecko-výzkumný komplex za více než 2,3 miliardy korun z evropských fondů. Centrum BIOCEV by měl v budoucnu patřit mezi špičková centra vědy nejen u nás, ale i v Evropě. Celkově získají velké projekty z OP VaVpI částku přesahující 21 miliard korun, což činí více než třetinu celkového objemu peněz v tomto programu.

Centrum v roce 2014

Výzkumný program centra BIOCEV je primárně zaměřený na perspektivní a rychle se rozvíjející oblasti vědy – biomedicínu a biotechnologie. Výsledky vědeckého výzkumu budou v budoucnu využitelné především ve farmacii pro vývoj nových léků či nových léčebných a diagnostických postupů, při výzkumu fungování buněčných struktur nebo v oblastech genetiky.

„Česká republika cíleně podporuje projekty vzniku špičkových výzkumných center jako je BIOCEV, u nichž přepokládáme výsledky evropské nebo světové úrovně a uplatnění stovek vědců, kteří by jinak z naší země odcházeli. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že podpora skutečně kvalitní vědy se dlouhodobě vyplácí, protože výsledky využitelné v praxi v medicíně nebo v průmyslu přinášejí konkrétní impuls domácí ekonomice a umožňují obstát v mezinárodní soutěži, sdělil o projektu ministr školství Petr Fiala.

Projekt BIOCEV se v současné době nachází ve fázi před zahájením druhého kola výběru dodavatele stavby a zahájení výstavby centra je plánováno na květen příštího roku. Stavba centra by pak měla být dokončena na konci roku 2014.

Myší klinika

Dnešní slavnostní akcí byl spuštěn první výzkumný program – „Funkční genomika, který se na základě znalosti sekvencí genomu snaží definovat funkce jednotlivých genů. V rámci Českého centra fenogenomiky (tzv. „myší klinice) budou vědci z genů myší a potkanů vyvíjet mutantní modely pro detailní studium funkčních aspektů genomu. Budou hledat konkrétní funkce genů v rámci celého organismu a zkoumat jejich vliv na podstatu mnoha nemocí, které budou důležité pro vývoj nových léčebných postupů.

Pod vedením doc. Radislava Sedláčka se podařilo sestavit mezinárodní vědecký tým a zahájit první výzkumný program projektu BIOCEV. Toto specializované centrum bude sloužit kmenovým vědeckým týmům projektu BIOCEV, ale know-how a výzkumný servis bude poskytovat i zahraničním vědeckým pracovištím a soukromému sektoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek