Španělé a Portugalci budou stávkovat a demonstrovat proti škrtům

14.11.2012
čtk

Život ve Španělsku a Portugalsku dnes naruší generální stávky, které budou provázet demonstrace proti úsporným opatřením vlád v Madridu a Lisabonu. Protesty se konají v rámci Dne evropské mobilizace, kdy se na výzvu Evropské odborové konfederace (CES) očekávají demonstrace a další projevy nespokojenosti obyvatel také například v Itálii, Řecku, Německu, Belgii, Francii a Polsku.

Španělská vláda bude čelit už druhé generální stávce za necelý rok, kdy řídí zemi. Mezi slogany, které připravily hlavní odborové svazy v zemi, jsou například hesla Berou nám naši budoucnost a Existují řešení, existují viníci. Očekávají se desítky demonstrací. Úřady se obávají možného násilí hlavně v Madridu před sídlem parlamentu, kde by se na výzvu po internetu a sociálních sítích mohlo od 19:30 SEČ shromáždit i mnoho mladých radikálů.

Je to stávka proti politice strohosti, která se ukazuje jako neúspěšná. Doplácí na ni školství, zdravotnictví, mladí jsou ponecháni svému osudu, uvedl mluvčí španělského odborového svazu Comisiones Obreras při říjnovém vyhlašování dnešní generální stávky, která nejspíš postihne především veškerou dopravu, úřady, školství a zdravotnictví. Podobná situace se očekává v sousedním Portugalsku.

Konzervativní vlády v Madridu a Lisabonu proti sobě popudily v posledních letech odbory rozpočtovými škrty a zvyšováním daní, kterými se pod tlakem zahraničních partnerů snaží vyvést zemi z krize spojené se státním deficitem a zadlužeností země. Španěly a Portugalce sužuje především pokles kupní síly a vysoká nezaměstnanost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek