Příručka ušetří čas menším podnikatelům

06.12.2012
Euroskop

Evropská unie věnuje hodně podpory malým a středním podnikům. Tito podnikatelé však často nemají dostatek času, aby dokázali nabídku využít a najít vhodné možnosti podpory. Pomoci jim může příručka, kterou připravila Hospodářská komora a Česká podnikatelská reprezentace při EU (CEBRE) za podpory Odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky.

Dosavadní podpory a programy již využily již desítky tisíc evropských malých a středních podniků. Třeba ke vstupu na zahraniční trhy nebo k zefektivnění a rozšíření svých zahraničních aktivit.

Podnikatelé mohou využít granty, půjčky a v některých případech i záruky. Malé a střední podniky také mohou těžit z opatření ve formě různých programů a podpor podnikání poskytovaných členskými státy EU. Evropská podpůrná schémata tyto podpory vhodně doplňují.

Publikace o 18 stranách si klade za cíl představit použitelné komunitární programy, strukturální fondy, finanční nástroje EU a možnosti podpory internacionalizace pro malé a střední podniky. Přehled obsahuje stávající programy a podpory s odkazem na jejich internetové stránky, kde lze nalézt konkrétní a podrobné informace. Údaje v publikaci odpovídají stavu ke konci září 2012.

Ke stažení

příručka Podpora Evropské unie malým a středním podnikům při rozvoji jejich podnikání a vstupu na trhy třetích zemí

Kontakty

  • zahraniční odbor Hospodářské komory České republiky: hansl@komora.cz
  • CEBRE – Česká podnikatelská reprezentace při EU: brussels@cebre.cz

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek