Europarlament schválil unijní patent, má podpořit hospodářství

12.12.2012
čtk

Evropský parlament v úterý podpořil zavedení jednotného unijního patentu, jehož cílem je od roku 2014 snížit registrační náklady firmám a zvýšit konkurenceschopnost evropského hospodářství. Diskuse o vytvoření jednotného patentového systému trvala 30 let. Z evropské sedmadvacítky se společným schvalovacím standardem kvůli jazykovým sporům nesouhlasí Itálie a Španělsko.

Samotné přijetí (patentu) je pro mě prvním krokem, za důležité považuji uvedení této normy do života, prohlásil před hlasováním český europoslanec Evžen Tošenovský ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů. Dodal, že je nutné zajistit administrativní jednoduchost registračního procesu.

Vytvořili jsme milník, který podpoří růst v Evropské unii, řekla o patentu Cecilia Wikströmová z frakce liberálních demokratů. Novinka podle ní pomůže vyvést unii z krize.

Současný schvalovací proces je v Evropě až 60krát dražší než v Číně a 18krát dražší než v USA, protože doposud bylo nutné patenty registrovat v každé zemi zvlášť. Na vytvoření patentu platícího ve všech zemích EU je třeba vynaložit zhruba 32.000 eur (809.000 korun), skutečné roční náklady na vytvoření patentů v unii se odhadují na 193 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun). Podle lidoveckého europoslance Jana Březiny se nyní podaří snížit náklady na 680 eur (17.190 korun) za jednu registraci. Europoslanec Edvard Kožušník (ODS) očekává snížení ceny na méně než desetinu současných 32.000 eur.

Podle pondělního prohlášení rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera bude ale celá procedura stát dvakrát více než ve Spojených státech. Samotné přihlášení prý vyjde okolo 1800 eur, ale k tomu je nutné připočítat ještě asi 4000 eur na správních poplatcích.

Generální advokát lucemburského tribunálu Yves Bot včera uvedl, že podle jeho nezávazného názoru, který ovšem soudci obvykle respektují, by měly být právní kroky Itálie a Španělska zamítnuty.

Debatu o panevropské registraci provázely spory Německa, Francie a Británie o to, kde bude sídlit soud rozhodující o patentových sporech. Na základě kompromisu bude soud rozdělen podle typů patentů do Mnichova, Paříže a Londýna. Hlavní sídlo bude ve francouzské metropoli, ale například otázky týkající se strojírenství a fyziky bude řešit odborné pracoviště v Mnichově.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek