Soud Rady Evropy: rozsudky se loni týkaly 15 Čechů

25.01.2013
čtk

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) loni rozhodl o 1093 stížnostech, které v sídle tohoto soudu při Radě Evropy (RE) ve Štrasburku podali občané vůči svému státu. Nejvíce rozsudků v rámci 47 zemí RE se týkalo Ruska a Turecka, žádný nebyl vydán ohledně Kypru a Lichtenštejnska. Česka se týkalo 15 verdiktů. Ukázala to bilance za rok 2012, kterou soud zveřejnil.

Soud u Česka v deseti případech rozhodl o provinění státu, nejčastěji – třikrát – se jednalo o porušení práva na svobodu a bezpečnost. U Slovenska ECHR uznal v roce 2012 vinu státu u 21 z 23 rozsudků. Nejčastěji, jedenáctkrát šlo o příliš dlouhé soudní procedury se stíhanými Slováky.

Ze 134 rozsudků u Ruska byla u 122 z nich dána vina státu, nejčastěji za porušení práva na svobodu a bezpečnost občanů. U Turecka byl odsouzen stát ve 117 z celkových 123 rozsudků. Soudci ECHR vyčítali Ankaře nejčastěji příliš dlouhé soudní procedury, vyplynulo také ze zveřejněné podrobné bilance.

Předseda ECHR Dean Spielmann vyjádřil uspokojení, že se soudu při RE podařilo urychlit procedury a poprvé skončit rok s menším počtem nedořešených stížností než kolik jich byl na konci předchozího roku. V prosinci 2012 to bylo 128.000 stížností, v prosinci 2011 jich bylo 151.000. Přispěla k tomu reforma pracovních postupů v ECHR, ale i stagnace počtu nových stížností, připustil Spielmann. Loni se odvolalo do Štrasburku 65.160 osob, což je o necelé procento více než předloni, přičemž předtím počet stěžovatelů každý rok stoupal o deset až 15 procent.

ECHR nabízí každému občanovi některé ze 47 členských zemí RE možnost požadovat spravedlnost u evropské justice, pokud se domnívá, že národní soudy v jeho zemi vůči němu porušily evropskou úmluvu o lidských právech. Každá země RE je zastoupena jedním soudcem, kterého volí poslanci Parlamentního shromáždění RE. Česko zastupuje od loňského listopadu Aleš Pejchal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek