Francie: levicová vláda čelila prvním demonstracím

01.02.2013
čtk

Desetitisíce zaměstnanců francouzského státního sektoru pochodovaly v Paříži a v dalších francouzských městech za lepší platy. Je to první velký protest od loňského jara, kdy ve Francii nastoupila levicová vláda prezidenta Françoise Hollandea. Po celé Francii proběhlo včera kolem 120 demonstrací. Odborová ústředna CGT uvedla, že v ulicích bylo 150.000 lidí.

Odbory vyzvaly k jednodenní stávce 5,2 milionu lidí v hlavních státních sektorech. Podle ministerstva školství nepracovala asi desetina učitelů, ale žádné školy nebyly uzavřeny.

„Státním zaměstnancům se v posledních deseti letech snížily příjmy v průměru o 13 procent. Výrazně se také snížil počet pracovních míst ve státním sektoru a celkově se zhoršily pracovní podmínky státních zaměstnanců,“ prohlásil Thierry Lapaon, který se má v březnu na 50. sjezdu CGT v Toulouse stát novým šéfem této mocné odborové ústředny.

Francouzská vláda se letos snaží zmenšit rozpočtový deficit ze 4,5 procenta hrubého domácího produktu na tři procenta, tedy asi o 30 miliard eur (770 miliard korun). Odhaduje se, že náklady na mzdy ve státním sektoru letos dosáhnou asi 80,6 miliardy eur.

Vzhledem k rozpočtové situaci Hollandeova socialistická vláda odmítla zrušit zmrazení platů státních zaměstnanců, které zavedl v roce 2010 pravicový prezident Nicolas Sarkozy.

Odbory doufají, že dnešní protesty je posílí při jejich schůzce s vládou, která se uskuteční 7. února.

Ministryně státní reformy, decentralizace a veřejné správy Marylise Lebranchuová již v úterý uvedla, že situace je pro státní zaměstnance sice složitá, ale že není možné kvůli rozpočtovému deficitu zvyšovat platy ani další náklady na státní sektor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek