EK: Eurozónu čeká propad HDP o 0,3 %, Česko stagnace

22.02.2013
čtk

Eurozónu letos čeká propad ekonomiky o 0,3 procenta. Hrubý domácí produkt celé Evropské unie sice vzroste, ale pouze o 0,1 procenta. Ve své nové prognóze to dnes uvedla Evropská komise. Situace by se měla postupně zlepšovat a příští rok by měl HDP v eurozóně vzrůst o 1,4 procenta a v EU 1,6 procenta.

U eurozóny i EU nový odhad znamená zhoršení proti podzimní prognóze. V ní Brusel v listopadu čekal pro unijní státy platící eurem růst ekonomiky o 0,1 procenta a pro celou unii o 0,4 procenta.

„Současná situace může být shrnuta takto: Máme neuspokojivá tvrdá data z konce loňského roku, trochu více povzbudivá měkká data z blízké minulosti a rostoucí důvěru investorů v budoucnost,“ řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj klíčová rozhodnutí z poslední doby povedou k návratu hospodářského oživení. „Musíme zůstat na cestě reforem,“ zdůraznil Rehn.

Mezi členskými státy EU panují velmi výrazné rozdíly. Zatímco Řecko podle komise čeká letos propad ekonomiky o 4,4 procenta a Kypr o 3,5 procenta, tak u Lotyšska by měl HDP vzrůst o 3,8 procenta a u Litvy o 3,1 procenta.

Česko čeká stagnace

Česká ekonomika by podle Bruselu měla stagnovat. Hůře na tom z deseti států unie, které neplatí eurem, bude už jen Maďarsko, kde komise čeká pokles HDP o 0,1 procenta. Slovenské hospodářství podle prognózy poroste o 1,1 procenta.

Z pohledu Evropy i ČR je významné to, jak se bude vyvíjet situace v Německu, které má největší evropskou ekonomiku a je pro Česko hlavním obchodním partnerem. Německý HDP by se měl podle komise letos zvýšit o 0,5 procenta a v příštím roce zrychlit růst na dvě procenta.

Nezaměstnanost v eurozóně vzroste na 12 %

Současná slabá ekonomická aktivita podle komisních expertů povede k nárůstu nezaměstnanosti. Letos by měla v unii vystoupat na 11,1 procenta a v eurozóně na 12,2 procenta. V roce 2014 by měla v obou blocích klesnout o 0,1 procentního bodu.

Inflace by se měla letos pohybovat v eurozóně kolem 1,8 procenta a příští rok 1,5 procenta. Pro EU předpověděla Evropská komise růst spotřebitelských cen letos o dvě procenta a příští rok o 1,7 procenta.

Otazníky nad budoucností

Eurokomisař Rehn se také v několika případech vyjádřil k jednotlivým zemím EU a hospodářské situaci v nich. Je podle něj například ještě brzy na to říct, zda komise dá Portugalsku stíhanému krizí, které je v záchranném programu, více času, aby svůj deficit dostalo do požadované úrovně.

Španělsko zase podle něj vyvinulo úsilí na snížení strukturálního deficitu, výkon tamní ekonomiky ale byl slabší, než se očekávalo. Podle agentury Reuters tím naznačil, že by Madrid mohl dostat více času na snížení svého schodku na požadovanou úroveň. Zda se tak stane, se ale ukáže až v příštích týdnech a měsících, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek