Bendl chce kvůli nedeklarované konině tvrdé tresty

26.02.2013
čtk

Ti, kdo stojí za klamáním zákazníků, musí být tvrdě potrestání. V Bruselu to dnes v reakci na to, že přítomnost nedeklarovaného koňského masa byla objevena i v Česku, řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Je však proti myšlence, že by se tyto potraviny měly rozdat chudým, jak navrhl německý ministr pro rozvojové záležitosti Dirk Niebel.

„Já si prostě myslím, že je to ilegální potravina, která je klamavá, neměla by být dále distribuována,“ řekl Bendl.

Testy v Česku nejnověji potvrdily přítomnost nedeklarovaného koňského masa v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic. Počet případů odhalené koniny v Česku tak vzrostl na čtyři. Do Česka bylo zároveň možná dovezeno blíže neuvedené množství koňského masa z Irska, které bylo označeno jako hovězí.

Více na Euroskopu o tom, jak se konina dostala do hovězích lasaní

Ti, kdo do ČR tyto výrobky přivezli, by podle Bendla měli být tvrdě postiženi. „Aby všichni ostatní věděli, že budou-li klamat zákazníka, nečeká je v České republice nic jiného než tvrdý trest“ uvedl Bendl.

To, že se problém objevil i ve Švédsku, kde má IKEA své sídlo, podle ministr ukazuje, že problém má širší rozměr, že to není jen záležitost České republiky. „O to více nemohu než apelovat: jezte spíše české potraviny. Věnujte se tomu, co a odkud jíte, tím pomůžete České republice, českým zemědělcům,“ dodal Bendl, který o situace s problémovým označováním potravin dnes jednal v Bruselu s ostatními ministry zemědělství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek