Evropské auto roku je 7.generace Volkswagenu

05.03.2013
čtk

Titul evropského auta roku letos získala s převahou sedmá generace Volkswagenu Golf. Ve finálovém hlasování soutěže Car of The Year 2013 předstihl modely Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes A Class, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT86 a Volvo V40. Uvedli to organizátoři ankety při slavnostním vyhlášení výsledků. Loni vyhrál elektromobil Opel Ampera.

V nejstarší odborné automobilové anketě, která letos slaví 50. ročník, hlasovalo 59 motoristických novinářů z 23 evropských zemí. Vybírali z 32 nominovaných novinek. Soutěže se účastní modely uvedené na evropský trh v předchozím roce. Podmínkou je prodej více než 5000 kusů.

V české anketě Auto roku 2013, která se rovněž řídí pravidly Car of The Year, se stal vítězem rovněž nový Volkswagen Golf.

Je to podruhé, co vyhlášení proběhlo těsně před začátkem ženevského autosalonu přímo na výstavišti Palexpo v Ženevě. Již 83. ročník nejvýznamnější evropské automobilové akce první poloviny roku začíná prvním novinářským dnem v úterý a představí přes 100 světových a evropských automobilových novinek. Jednou z nich je nová Škoda Octavia Combi nebo Hyundai ix35 z Nošovic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek