Italský prezident Napolitano se vložil do povolebních jednání

21.03.2013
čtk

Italský prezident Giorgio Napolitano zahájil konzultace s vedením politických stran. Započatá jednání jsou po únorových parlamentních volbách prvním krokem na cestě k vytvoření nové vlády. Kvůli napjaté situaci po volebním patu ale vyhlídky na jejich úspěch nejsou nijak velké: vítězná středolevá koalice Piera Luigiho Bersaniho má totiž většinu pouze v dolní komoře parlamentu a největší strany zatím vylučují vzájemnou podporu.

Napolitano se sešel s předsedy obou parlamentních komor a na programu má také jednání s vedením menších stran. Nejdůležitější schůzky ho čekají ve čtvrtek, kdy bude mluvit s šéfy tří nejsilnějších parlamentních uskupení – středolevé Bersaniho koalice, středopravého uskupení kolem strany expremiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody (PdL) a Hnutí pěti hvězd bývalého komika Beppeho Grilla.

Nejsilnější pozici má teď levice, která volby vyhrála. Bersani však získal potřebnou většinu pouze v Poslanecké sněmovně a nikoli v Senátu. Tam by potřeboval hlasy některé z velkých stran, žádná taková podpora se ale zatím nerýsuje.

Pokud Napolitano dospěje k závěru, že zformování stabilní vlády není možné, mohlo by to vést k úvahám o dalších předčasných volbách. Ty by mohly přijít už v červnu. Mezitím by Itálii zřejmě vedl úřednický kabinet podobný vládě Maria Montiho, která do funkce nastoupila po pádu předchozí Berlusconiho vlády v roce 2011.

Ačkoli je scénář krachu povolebních jednání poměrně pravděpodobný, vystupují zatím všichni aktéři sebevědomě a tvrdí, že se krizi podaří vyřešit. „Napolitano chce okamžité řešení,“ uvedla po jednání předsedkyně sněmovny Laura Boldriniová. Také předseda Senátu Pietro Grasso uvedl, že s prezidentem se shodl na tom, že země novou vládu potřebuje co nejrychleji.

Situaci nyní komplikuje i to, že prezident Napolitano ve funkci hlavy státu v květnu končí. Parlament by proto měl už v dubnu zvolit jeho nástupce. Kvůli rozložení sil však bude pro strany jen velice obtížné dohodnout se na kompromisním kandidátovi. Expremiér Berlusconi znovu naznačil ochotu k vytvoření velké koalice, protože Itálie podle něj potřebuje vládu „národní jednoty“. Jeho předchozí výzvy ke spojenectví ale Bersani odmítal.

Středolevá koalice má přesto na kontě už jedno významné vítězství: o víkendu dokázala do vedení parlamentu překvapivě snadno prosadit své kandidáty, když se na její stranu přiklonilo několik senátorů Hnutí pěti hvězd. Ačkoli jeho šéf Grillo svým zákonodárcům podporu politických soupeřů zakázal, dá se podle komentátorů spekulovat o tom, že by několik podobně neposlušných senátorů mohlo nakonec umožnit vyslovení důvěry případnému Bersanimu menšinovému kabinetu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek