Klaus by chtěl celoevropskou skupinu usilující o změnu EU

26.03.2013
čtk

Exprezident Václav Klaus by si přál vytvoření celoevropské skupiny jemu podobně smýšlejících lidí, jejímž by byl členem a která by chtěla „zatřást“ Evropskou unií a změnit ji. Informace médií spekulující o tom, že by se mohl stát kandidátem ODS ve volbách do Evropského parlamentu, dnes Klaus nepotvrdil, ale ani jednoznačně nevyvrátil. Bezprostředně však prý neplánuje, že by měl „nějaký další psací stůl“ než ten, který je v jeho novém pražském institutu.

„To je zásadní sdělení,“ řekl Klaus novinářům. Politik ale podle něj nemá nikdy říkat nikdy. Při pohledu na přítomného europoslance ODS Iva Strejčka, který působí i v jeho institutu, dodal, že by ho nechtěl vystrkovat z jeho bruselské pozice. „Já mám pocit, že kdybych se mu vnutil na jeho místo, tak ho vystrčím z jeho teplého místečka v EP, tak to bych mu nerad dělal, uvedl Klaus.

S trochou nadsázky na dotazy o svém dalším možném budoucím politickém angažmá prohlásil, že nejraději by byl „prezidentem zeměkoule“, což se mu ale nepodaří. Proto by chtěl po Evropě najít další „různé Klause“, kteří chtějí změnit EU.

„A udělat nějakou celoevropskou skupinu, která s tou Evropou chce zatřást a něco s ní udělat. To by mě zajímalo,“ řekl Klaus, který je dlouhodobě znám svým kritickým postojem k podobě evropské integrace.

„Revoluci EU potřebuje a kdo z nás se na ní nějakým pozitivním způsobem bude podílet, bude člověkem, kterého bychom měli spíš pochválit než nepochválit. V jaké formě a roli to je věc druhá,“ dodal. List Právo nedávno napsal, že Klaus vážně uvažuje o tom, že bude příští rok kandidovat za ODS do EP a mohl by se stát předsedou skupiny Evropských konzervativců a reformistů.

Klaus dále oznámil, že ho v dubnu čekají tři pracovní zahraniční cesty. Nejprve pojede znovu do USA, kde byl už tento měsíc. Za oceán poletí 11. dubna, bude přednášet na univerzitě v Richmondu. Zúčastní se též ekonomického fóra v Moskvě a chystá přednášku na univerzitě v Cambridge.

V Rusku je mezi potvrzenými hosty konference nazvané The Russia Forum, která se koná 18. až 19. dubna a organizuje ji banka Sberbank. Klaus odmítl spekulace některých médií, že ho do Ruska pozvalo oficiální politické vedení Ruska. „V úvodním panelu budu společně s (bývalým britským premiérem) Tonym Blairem diskutovat problémy současnosti,“ přiblížil Klaus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek