Premiéři ČR a Estonska se shodli na potřebě rozvoje obchodu

19.04.2013
čtk

Česká republika a Estonsko mají zájem na rozvíjení vzájemných obchodních vztahů a vidí pro něj prostor, shodli se ve čtvrtek v Tallinnu premiéři obou zemí Petr Nečas a Angus Ansip. Na tiskové konferenci po společném jednání Ansip vyzdvihl význam eura pro rozvoj estonského hospodářství, Nečas ale poznamenal, že vstup do eurozóny by pro ČR nyní nebyl ekonomicky výhodný krok.

Z českého pohledu je vedle tradičních oblastí jako automobilový, elektrotechnický či potravinářský průmysl podle Nečase velký potenciál například v oblastech jako jsou informační technologie a elektronizace státní správy, energetika, rozvoj dopravní infrastruktury, či environmentální technologie.

Posílení obchodních vztahů

ČR má ale zájem více otevřít svůj trh estonským výrobkům a službám, Česko je totiž nyní ve vzájemném obchodu ve výrazném přebytku, připomněl premiér. Velký prostor je podle něj v oblasti vzájemných investic.

„Vztahy mezi naší zemí a Českou republikou byly vždy dobré a budou v budoucnosti ještě lepší,“ poznamenal Ansip. Estonský premiér ocenil, že Nečas s sebou přivezl rozsáhlou podnikatelskou delegaci.

Dobrá spolupráce obou zemí podle Ansipa panuje také ve vojenské oblasti. Připomněl, že Češi se stíhačkami Jas-39 Gripen už dvakrát střežili vzdušný prostor nad třemi pobaltskými členy Severoatlantické aliance. Nečas zdůraznil, že tohoto programu se ČR hodlá účastnit i v budoucnosti.

Blízké zájmy

„Naše pohledy na mezinárodní situaci jsou často shodné či velice blízké. A totéž lze konstatovat i s ohledem na Evropskou unii,“ podotkl Ansip. Obě země mají podle něj zájem o jednotný trh i evropskou digitální agendu. ČR estonský premiér poděkoval za podporu estonských záměrů při financování výstavby dopravní infrastruktury, především železniční, kde české firmy mohou dodávat nejen stavbu, ale i lokomotivy či řídící systémy.

Ansip na tiskové konferenci poznamenal, že společná měna EU se v Estonsku setkala s úspěchem. „Chtěl bych svého partnera povzbudit, aby v tomto směru ČR udělala určité kroky,“ podotkl s připomínkou české zdrženlivosti vůči euru. Některé odlišné postoje plynou samozřejmě z naší odlišné geopolitické polohy,“ reagoval Nečas s tím, že vstup do eurozóny nyní Praha nepovažuje za ekonomicky výhodný krok.

Propad v obchodu byl překonán

Oba premiéři se po schůzce zúčastnili i podnikatelského semináře, který by měl právě ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi podpořit. Podle serveru Businessinfo.cz statistiky za poslední období ukazují, že propad v obchodní výměně mezi ČR a Estonskem, který nastal v krizovém roce 2009, byl už překonán a nyní jsou výsledky vzájemné obchodní výměny v historii vůbec nejlepší.

Estonsko přitom nepatří mezi hlavní obchodní partnery České republiky. Z hlediska exportu bylo Estonsko v roce 2012 na 45. místě a z hlediska dovozu až na 68. místě. Posledním českým premiérem, který Estonsko navštívil, byl v roce 2008 Mirek Topolánek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek