Komise prodloužila 6 zemím lhůtu na snížení rozpočtového deficitu

29.05.2013
čtk

Evropská komise poskytla šesti zemím Evropské unie, včetně Francie a Španělska, více času na snížení jejich rozpočtového deficitu. Chce jim tak umožnit omezit úsporné kroky a více se zaměřit na podporu ekonomického růstu. Zároveň ukončila disciplinární řízení kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům s pěti státy.

Evropa se nachází v recesi a míra nezaměstnanosti v některých zemích je rekordní. Výrazné úspory, které mají snížit rozpočtové deficity, však ekonomický pokles dále zhoršují. To se pak negativně promítá do rozpočtových příjmů i celkového stavu veřejných financích. Komise se proto začala méně soustředit na úspory a více na ekonomický růst. Členským zemím EK převážně doporučila zavedení strukturálních reforem, jako reorganizaci trhu práce, které by učinily ekonomiky konkurenceschopnějšími a podpořily ekonomický růst.

Kromě Francie a Španělska více času na snížení rozpočtového deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu dostaly Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Slovinsko. Naopak s Itálií, Maďarskem, Litvou, Lotyšskem a Rumunskem ukončila EK disciplinární řízení kvůli nadměrným rozpočtovým schodkům, protože se jim podařilo schodky snížit.
Kritika se však kvůli rozpočtovému schodku snesla na Belgii. Tu EK obvinila, že nepodnikla dostatek akcí, které by přispěly ke zlepšení stavu veřejných financích, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek