Komise vydala doporučení pro ČR v rámci evropského semestru

29.05.2013
čtk – aktualizace

Evropská komise dnes kritizovala Českou republiku za problémy při využívání evropských fondů a za to, že dosud nepřijala zákon o státní službě. V dnešních doporučeních, které komise připravuje pro všech 27 členských států, také vyzvala Česko, aby snížilo rozdíly ve zdaňování zaměstnanců a živnostníků a omezilo zdanění práce. Zároveň doporučila zavedení pozdějšího odchodu do důchodu a zdůraznila opatření na podporu růstu. V pasáži o školství se EK zmiňuje o potřebě zahrnovat romské děti do předškolní péče.

Je zapotřebí přijmout zákon o státní správě, zdůrazňuje EK. Zákon by měl „zajistit stabilní, efektivní a profesionální státní administrativu“. „V souvislosti s nadcházejícím obdobím 2014 a 2020 je potřeba zlepšit správu evropských fondů“, uvedla komise ve svých každoročních doporučeních. V této souvislosti také zdůrazňuje potřebu zavést protikorupční strategii pro letošek a příští rok.

Komise navrhuje změnit daně

Česká republika by měla omezit vysoké zdanění práce a změnit daňový systém, aby méně brzdil ekonomický růst. Komise navrhuje zdanění bydlení a dopravních prostředků. Dále by měly být sníženy rozdíly ve zdanění zaměstnanců a samostatně výdělečně činných osob, zdůraznila EK.

„Co se týká doporučení k daňové politice ČR, neplánuje ministerstvo financí v rámci stability podnikatelského prostředí do konce mandátu této vlády výrazněji zasahovat do nastavení daňové politiky,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Zpráva EK vůbec klade důraz na podporu růstu, která by měla zahrnovat i „včasné zadání projektů spolufinancovaných z evropských fondů z nynějšího dlouhodobého rozpočtu unie“. Ministerstvo financí je podle Jakoba toho názoru, že nyní je třeba se zaměřit na hospodářský růst, založený ovšem na zdravých veřejných financích, jejichž schodek zůstane pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Rozpočtová konsolidace a reforma penzí

Komise vybízí, aby ČR letos „udržitelným způsobem“ napravila nadměrný deficit. Česká vláda letos plánuje snížení deficitu na 2,9 procenta HDP z loňských 4,38 procenta. Komise uznává pokrok v tomto směru, ale zdůrazňuje, že vláda musí podniknout i reformy ve střednědobé perspektivě a měla by proto v tomto směru přijít s „dostatečně specifickými kroky“.

EK doporučuje rychlejší zvyšování věku odchodu do důchodu a jeho vázání na průměrný věk. Takové kroky by měla provázet podpora zaměstnávání starších lidí. Stejně tak by měla být zrušena státní podpora předčasného odchodu do penze.

„Pokud jde o dlouhodobou udržitelnost veřejných financí a zejména důchodový systém, před případnými dalšími úpravami považuje MF za nezbytné nejprve vyhodnotit dopady proběhlých reforem,“ uvedl Jakob.
Česká vláda by měla významně zlepšit efektivitu nákladů ve zdravotnictví, zejména v nemocniční péči, která je podle EK rozšířenější než v ostatních členských zemích unie.

Více romských dětí ve školkách

Zpráva připomíná účast romských dětí na předškolní péči. „ČR by měla významně zvýšit počet inkluzivních předškolních zařízení, zejména se zaměřením na děti do tří let a na účast romských dětí,“ uvedla komise. Praha by měla přijmout a zavést zákon o soukromých školkách a posílit kapacity státních předškolních zařízení, uvádí EK.

Doporučení jsou součástí koordinačního cyklu zavedeného po dluhové krizi, tzv. evropského semestru, který má zajistit, aby potíže jednotlivých zemích nepřerostly do kritických proporcí. Doporučení komise musí v červnu podpořit summit EU a vstoupí v platnost, až je v červenci definitivně schválí Rada EU, tedy členské státy. Potom by se měla projevit v následujících 12 měsících v politice členských zemí a v návrzích národních rozpočtů.

Řada připomínek se objevila už v loňských doporučeních, například pokud jde o změny v daních, důchodovém systému či o „co nejrychlejší zavedení zákona o státní službě“.

Přehled ekonomických doporučení Evropské komise pro ČR pro roky 2013-14

1. Realizovat rozpočet pro rok 2013, který by udržitelným způsobem napravil nadměrný deficit (tedy aby se dostal pod tři procenta HDP). Pro rok 2014 a další léta prosazovat rozpočtovou strategii, která by se opírala o dostatečně konkrétní kroky a zajišťovala by střednědobé rozpočtové cíle. Dávat přednost výdajům podporujícím růst, včetně včasného zadání projektů spolufinancovaných z evropských fondů z nynějšího dlouhodobého rozpočtu EU.

2. Omezit vysoké zdanění práce přesouváním daní do oblastí, které méně brání růstu, například daněmi z bydlení a provozu dopravních prostředků. Dále omezit rozpory ve zdaňování zaměstnanců a živnostníků. Zlepšit dodržování daňových předpisů a snížit náklady na jejich dodržování vytvořením jednoho inkasního místa a harmonizováním daňových základů pro daň z příjmu fyzických osob a příspěvky na sociální a zdravotní pojištění.

3. Zrychlit zvyšování věku odchodu do důchodu ve srovnání s nynějšími zákony. Zavést jasné propojení věku odchodu do penze a průměrného věku. Zvýšení důchodového věku doprovodit kroky na podporu zaměstnávání starších pracovníků a omezit předčasné odchody do důchodu, zejména odstranit státní podporu v tomto směru. Významně zlepšit efektivitu zdravotnických výdajů, zejména pokud jde o nemocniční péči.

4. Posílit efektivitu úřadů práce. Významně zvýšit dosažitelnost inkluzivní předškolní péče se zaměřením na děti do tří let a na účast romských dětí. Přijmout zákon o soukromých předškolních zařízeních a posílit kapacity státních předškolních zařízení.

5. Zajistit naplnění protikorupční strategie pro roky 2013 a 2014. Přijmout zákon o státní službě, který by zajistil stabilní, efektivní a profesionální státní administrativu. Zlepšit správu evropských fondů se zřetelem na programové období 2014 až 2020. Posílit kapacity pro realizaci veřejných zakázek na místní a regionální úrovni.

6. Zavést komplexní rámec pro hodnocení v základním školství a podniknout cílená opatření na podporu škol, které mají slabé výsledky v hodnocení. Podniknout opatření, která by posílila proces akreditace vysokých škol a podpořila jejich financování. Ve výzkumných institutech zvýšit podíl financování založeného na výsledcích.

7. Omezit či zlikvidovat bariéry pro vstup do regulovaných profesí. Dále zlepšit energetickou efektivitu budov a průmyslových sektorů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek