Paříž a Berlín vyhlásily boj nezaměstnanosti mladých Evropanů

29.05.2013
čtk

Německo a Francie v úterý zveřejnily nové plány, které mají pomoci snížit nezaměstnanost mládeže v Evropě. Evropská investiční banka (EIB) má podle záměru obou zemí například usnadnit poskytování úvěrů malým a středním podnikům, které vytvářejí nové pracovní příležitosti. V Evropě je nyní bez práce zhruba jeden ze čtyř mladých lidí. Německo a Francie chtějí rovněž vytvořit předpoklady ke zvýšení mobility evropské pracovní síly. Zveřejněné plány mají podle agentury DPA již zajištěno financování.

„Téměř šest milionů mladých lidí je teď v Evropě bez práce. V zemích, které byly nejvíce zasaženy krizí, dosáhla nezaměstnanost rozměrů, jež nelze tolerovat,“ uvedli ministři financí a práce Německa a Francie ve společném příspěvku pro noviny Süddeutsche Zeitung a Le Monde. „Vysoká nezaměstnanost mládeže představuje hrozbu pro společnost, ekonomiku i politiku,“ dodali.

Kdo to zaplatí?

Evropská unie již vyčlenila na podporu zaměstnanosti mladých finanční prostředky, včetně šesti miliard eur na „záruky pro mladé“. To je příslib, že každý mladý člověk v EU získá práci, stáž nebo odborné školení do čtyř měsíců od doby, kdy přišel o práci. Dalších 16 miliard eur je k dispozici na projekty zaměstnanosti mladých v evropských strukturálních fondech. K získání těchto peněz však musí každá země přijít s vlastními projekty.

Podle agentur se nicméně zdá, že některé nejnověji zveřejněné detaily podpory zaměstnanosti mladých jsou pouze jinak zabalené staré sliby. Ministři Německa a Francie rovněž oznámili, že plný plán podpory zaměstnanosti mladých by měl být zveřejněn a přijat na evropském summitu, který bude na konci června.

Plán podpory zaměstnanosti se soustředí hlavně na malé a středně velké firmy, které zaměstnávají převážnou většinu mladých. Tyto firmy si ale stěžují, že od vypuknutí globální ekonomické krize v roce 2008 je pro ně stále obtížnější získat úvěry na svou činnost. Ministři si proto dali za cíl, že jedním z jejich hlavních úkolů bude zajistit malým firmám vše, co potřebují pro svůj růst a najímání zaměstnanců.

Španělé na školeních v Německu

Německo již minulý týden podepsalo dohodu o boji proti nezaměstnanosti mládeže se Španělskem. Cílem smlouvy je poskytnout během čtyř let zhruba pěti tisícům mladých Španělů práci nebo školení v Německu.

Míra nezaměstnanosti v EU nyní dosahuje 10,9 procenta. Mezi mladými je však situace mnohem horší – ve většině zemí je míra nezaměstnanosti mladých i dvojnásobná. Nejvyšší pak je v Řecku, kde dosahuje 64 procent. Více než polovina mladých do 25 let je bez práce ve Španělsku, v Portugalsku je to skoro 40 procent. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými měly v březnu Německo a Rakousko, kde dosahovala pouze kolem osmi procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek