Po roce 2014 by Česko mělo mít jen 8 operačních programů na čerpání dotací EU

13.06.2013
čtk

Vláda ve středu schválila podklady pro další vyjednávání s Evropskou komisí (EK) ohledně čerpání peněz z evropských fondů v letech 2014 až 2020. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Jedním z dokumentů je návrh dohody o partnerství pro toto období.

Pro roky 2014 až 2020 bude mít ČR v rámci pomoci chudším regionům nárok asi na 20,5 miliardy eur (přes 517 miliard korun). Současných 24 operačních programů se zredukuje na osm hlavních, skončí také regionální operační programy řízené kraji. Místo nich má být integrovaný regionální operační program řízený ministerstvem pro místní rozvoj. V současné podobě materiálů se zatím neřeší, kolik do kterého programu půjde peněz (takzvané alokace).

„Jde o klíčový dokument, který uzavírají členské státy s Evropskou komisí jako dohodu o způsobu, jak budou čerpat finance z evropského rozpočtu v sedmi letech programového období,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková. Vláda podle ní na dnešním jednání vzala na vědomí první verzi této dohody. Konečnou verzi dohody o partnerství předloží MMR na podzim letošního roku, dodala Jabůrková.

MMR na přípravě dokumentu spolupracovalo i se zástupci dalších ministerstev, regionů, měst a obcí, hospodářských a sociálních organizací či neziskové, akademické a vědeckovýzkumné sféry.

Neformální dialog s EK o podobě klíčového dokumentu zahájila ČR letos v únoru.

Peníze z evropských fondů mají v příštích sedmi letech zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky, podporovat sociální začleňování a boj s chudobou, rozvíjet infrastrukturu ČR a chránit životní prostředí. Jedním z hlavních cílů je také vyvážený rozvoj území.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek