ČR požádala EU o pomoc kvůli povodním. Může dostat 411 milionů

09.08.2013
čtk

Česká republika ve čtvrtek požádala Evropskou unii o pomoc z evropského Fondu solidarity určenou na úhradu části škod způsobených červnovými záplavami. Mohla by získat téměř 16 milionů eur (411 milionů korun), sdělila ČTK mluvčí Evropské komise Sinéad Meehanová. Česko žádost podalo tři dny před uzávěrkou, která připadá na 11. srpna.

Podle Meehanové byly letošní povodně menšího rozsahu než ty v roce 2002 a škody byly vyčísleny na 637 milionů eur (16,4 miliard korun). „Jestliže bude vše schváleno, Česká republika může z Fondu solidarity získat až 15,9 milionu eur (přes 411 milionů korun),“ dodala Meehanová.

Hlavním kritériem poskytnutí pomoci je, že celkové přímé škody přesáhnou tři miliardy eur (77,7 miliardy korun) nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu – v případě ČR to letos znamená 872 milionů eur (22,5 miliardy korun)). V takovém případě fond poskytuje jako příspěvek šest procent uznatelných škod. Pomoc lze získat také v případě, že živelní pohroma způsobí velké regionální škody. Ani jedna z těchto variant ale nyní v České republice nenastala.

Poslední možností je takzvané kritérium sousedící země. O pomoc tak může žádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, jejíž škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR by v tomto případě nebyla rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo v Rakousku. V případě regionálního kritéria a kritéria sousedící země poskytuje Fond solidarity až 2,5 procent uznatelných škod. Právě o využití tohoto kritéria se mluví i v české žádosti, potvrdila Meehanová. „Záplavy v sousedním Německu jasně spadají do této kategorie,“ dodala.

Sousední Německo o pomoc při odstraňování následků letošních povodní požádalo již na konci července. Celkové škody stanovilo na 8,2 miliardy eur a může podle všeho počítat s příspěvkem z Fondu solidarity mezi 350 a 360 miliony eur. Tuto středu pak předložilo oficiální žádost i Rakousko. Očekává se, že Brusel o pomoc požádá i Maďarsko. Slovensko již dříve naznačilo, že o příspěvek z Fondu solidarity usilovat nebude.

Fond solidarity Evropské unie, který vznikl v roce 2002 po tehdejších ničivých záplavách, funguje mimo běžný rozpočet EU. Na výplatu náhrady škod se musí složit ostatní členské země poté, co žádost schválí Evropská komise, europarlament a Rada EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek