I pražské VŠ dostanou dotace z EU. Čekají na ně dvě miliardy

09.08.2013
čtk

Pražské vysoké školy budou moci od září začít žádat o dotace z EU, na nová výzkumná centra jsou pro ně vyčleněny celkem dvě miliardy korun. ČTK to ve čtvrtek sdělil Radek Melichar z ministerstva školství. Původně mluvilo ministerstvo o třech miliardách, toto číslo prý ale bylo jen předběžné. Dřív byly evropské peníze na výzkum určeny jen mimopražským regionům, Evropská komise ale povolila výjimku. Některé pražské univerzity už mají připravené projekty, peníze by reálně mohly dostat v příštím roce.

Dotace jsou určeny na modernizaci vybavení určeného pro výuku a výzkum. „Konkrétně budou podporovány nové laboratoře, učebny, knihovny, ale i například opláštění budov,“ uvedl Melichar. Například ČVUT založilo v červenci Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), jehož sídlo v dejvickém kampusu má vzniknout právě z evropských peněz.

Projekty budou hrazeny z EU ze 68 procent. Mimopražské projekty jsou přitom dotovány z 85 procent. Praha totiž podle tabulek EU patří mezi bohaté regiony a umožnění čerpání peněz i pro pražské univerzity předcházela řada jednání s Evropskou komisí.

Pražští rektoři ale nemožnost čerpat z EU opakovaně kritizovali, argumentovali přitom tím, že v Praze se dělá většina výzkumu. Za peníze z programu Výzkum a vývoj pro inovace nyní vzniká po celé republice řada obřích vědeckých center, například superlaser ELI v Dolních Břežanech, supepočítačové centrum IT4Innovations v Ostravě nebo biomedicínské centrum Biocev ve Vestci u Prahy.

Právě na Biocevu se přitom podílí i pražská Univerzita Karlova, centrum je totiž blízko hlavního města a dosud se jednalo o jedinou možnost, jak mohly pražské školy dosáhnout na evropské miliardy určené na špičkový výzkum.

Pražské projekty bude na začátku příštího roku posuzovat a schvalovat odborná komise, poté mohou školy začít čerpat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek