Konference Nová emigrace z ČR po roce 1989 a návratová politika

09.09.2013
Euroskop

Ve dnech 30. září a 1. října 2013 se v Senátu PČR uskuteční konference Nová emigrace z České republiky po roce 1989 a návratová politika. Účastníci konference se pokusí o zmapování stavu návratové politiky a zájmů české zahraniční diaspory o udržování osobních, pracovních, kulturních i společenských vazeb s domovskou zemí.

Konferenci pořádá Senát PČR a ve spolupráci s Etnologickým ústavem Akademie věd ČR a Mezinárodní organizací pro migraci, pod záštitou místopředsedy Senátu PČR Přemyslem Sobotkou. Pracovníci příslušných ministerstev, přední akademičtí odborníci z Česka, Slovenska, Polska, Německa, politici a v neposlední řadě i příslušníci české diaspory v cizině prozkoumají podmínky návratových režimů, prospěšnost návratů i fungování informačních sítí pro Čechy žijící v zahraničí.

V současné době žijí v zahraničí desítky tisíc přesídlenců z ČR, kteří vycestovali po roce 1989. Velká část pravidelné vyjadřuje zájem o intenzivní kontakt se svojí domovskou zemí a jejich snaha o zachování českých vazeb se projevuje například zakládáním škol pro výuku dětí českému jazyku a dalších českých reálií. Český stát však doposud na tyto iniciativy patřičně nereagoval. Konference by proto měla sloužit především k pochopení současného stavu návratové politiky a zejména názorové hladiny samotných migrantů. Výsledky konference, vydané ve sborníku, poslouží jako výchozí bod pro české instituce k zahájení aktivnější návratové politiky a podpory české diaspory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek