Evropský parlament schválil sankce pro firmy zneužívající finanční trh

11.09.2013
čtk

Tvrdší sankce pro firmy i jednotlivce, kteří se dopustí machinací na finančních trzích, hlasováním potvrdil Evropský parlament. Postihy za využívání obecně nedostupných informací při obchodování, manipulace s trhem a podobné praktiky mají zajistit vyšší úroveň ochrany investorů v unii.

„Vysíláme jasný signál, že EU není pro ty, kteří zneužívají trh, bezpečným útočištěm,“ poznamenala zpravodajka k návrhu Arlene McCarthyová, europoslankyně ze socialistické frakce (S&D). Definitivně budou moci nová pravidla začít platit až po přijetí nové směrnice o finančních trzích, na jejímž znění budou záviset některé aspekty nynějšího návrhu.

Firmy, které se zneužívání trhu dopustí, budou moci výt pokutovány až do výše 15 procent obratu nebo až 15 miliony eur (asi 240 milionů korun). Jednotlivce by čekala až pětimilionová pokuta v eurech (80 milionů korun) a dočasný či trvalý zákaz práce v investičních společnostech.

Nová pravidla, o nichž se nyní začne vyjednávat s členskými státy EU, se mají týkat široké palety finančních nástrojů, včetně komoditních derivátů ovlivňujících ceny jídla a energií, obchodovaných na burzách i mimo ně. Posílena má být role regulátora při vyšetřování podezřelých případů.

Europoslanci také chtějí, aby do kategorie zneužití trhu patřilo také poskytování falešných či zavádějících informací, které ovlivňují vypočítávání například výše úroků. Je to reakce na loňský skandál s londýnskou klíčovou mezibankovní sazbou LIBOR, jejíž výše je klíčovým indikátorem vývoje většiny úrokových sazeb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek