Zeman jednal s Barrosem o čerpání fondů EU

19.09.2013
čtk

Prezident Miloš Zeman při včerejší večeři s šéfem Evropské komise José Barrosem podle svých slov „s prezidentským minimaxem“ hasil výtky, které má komise vůči České republice a které mohou ohrozit čerpání peněz z evropských fondů. Zeman to po schůzce řekl novinářům s tím, že s Barrosem v této věci dosáhli jistého pochopení.

„Mohli jsme navázat i na tradici vztyčení evropské vlajky na Pražském hradě,“ připomněl večer český prezident své dubnové setkání s předsedou komise v Praze.

Evropská komise Česku vytýká stále chybějící zákon o úřednících, což by teoreticky mohlo být důvodem pro zablokování peněz ze strukturálních fondů v příštím plánovacím období, tedy už od ledna 2014. Už roky také evropští úředníci upozorňují Prahu na potřebu úpravy normy o posuzování vlivů zákonů na životní prostředí.

Prezident poznamenal, že záruku, že věci budou rychle dány do pořádku, ani jako hlava státu dát nemůže. „Dávám k dispozici pouze svůj odborný odhad a konstatuji, že je to priorita současné vlády,“ řekl novinářům.

V Bruselu prý proto Zeman plnil „nechtěnou roli“ hasiče: „Snažil jsem se alespoň s prezidentským minimaxem, i když jsem neměl k dispozici požární vůz, udělat, co bylo v mých silách,“ poznamenal. O českém čerpání evropských peněz hovořil také s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem a téma jej čeká i při čtvrtečním setkání s evropským prezidentem Hermanem Van Rompuyem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek