Kohout podpořil úsilí Srbska vstoupit do EU

20.09.2013
čtk

Český ministr zahraničí Jan Kohout ujistil Srby, že Česká republika podporuje úsilí Srbska o členství v EU. kohout jednal s premiérem Ivicou Dačičem také o ekonomické spolupráci a možných příležitostech pro české investory v Srbsku.

„Vždy jsme podporovali cestu Srbska do EU a vždy ji budeme podporovat. Dokud Srbsko a další země západního Balkánu v EU nebudou, unie nebude kompletní,“ citovala B92 Kohouta. Česko nechce podpořit Srbsko pouze slovně, ale i sdílením zkušeností z přístupových jedníní a téměř desetiletého členství. „Získali jsme řadu zkušeností z doby našeho vyjednávání o vstupu do EU. Jsou dobré, ale i špatné a rádi se se Srbskem o ně podělíme,“ řekl Kohout. Jako příklad zmínil například zemědělství, které je pro srbskou ekonomiku důležité.

Podle českého ministerstva srbská strana vyjádřila zájem o investice mimo jiné do obnovitelných zdrojů, staveb železničních a silničních koridorů či vodohospodářských projektů. Konkrétně byla zmíněna modernizace železničního
koridoru Niš-Dimitrovgrad či projekt tepelné elektrárny. Kohouta do Bělehradu doprovázeli čeští podnikatelé se zájmem o investiční projekty.

„Mezi investičními prioritami na srbské straně figuruje energetika, infrastruktura, zemědělství, IT technologie. České firmy mají v těchto oblastech co nabídnout a mým úkolem je poskytnout jim podporu,“ řekl Kohout.

Při tiskové konferenci s Mrkičem Kohout na dotaz jednoho z novinářů, zda předchozí česká vláda neuznala nezávislost Kosova příliš rychle, odpověděl, že v Česku toto rozhodnutí nemělo jednoznačnou podporu. Mezi politiky i mezi veřejností byla polovina pro a polovina proti. „Česká zahraniční politika se ale vyznačuje kontinuitou… espektujeme rozhodnutí předchůdců, ať si o nich myslíme cokoli,“ poznamenal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek