Prodej automobilů v EU v září vzrostl o 5,5 procenta

16.10.2013
čtk

Prodej automobilů v Evropské unii minulý měsíc obnovil po srpnovém propadu růst a proti loňskému rekordně slabému září se zvýšil o 5,5 procenta na 1,16 milionu vozů. Poptávka ale zůstala na velmi slabé úrovni a letošní září bylo druhé nejslabší od roku 2003, kdy Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) začalo vydávat statistiky pro 27 zemí EU. Výrazně se zvýšil prodej vozů české automobilky Škoda Auto.

Z největších trhů se znatelně zvýšil odbyt automobilů v Británii a Španělsku a rostl také ve Francii. Prodej naproti tomu dál klesal v Německu a Itálii a prudce klesl v Nizozemsku. Silné oživení zato trh zaznamenal v zemích zasažených před třemi lety dluhovou krizí, tedy v Řecku, Irsku a Portugalsku. Český trh podle ACEA vzrostl o 5,9 procenta. Za prvních devět měsíců roku evropský trh zpomalil tempo poklesu na 3,9 procenta ze srovnatelné úrovně 5,2 procenta. Prodej vozů na českém trhu klesl za první tři čtvrtletí o 8,3 procenta.

Září bylo teprve třetím měsícem růstu v Evropské unii za poslední dva roky, jejichž většinu blok strávil v ekonomické recesi. Na přesvědčivosti oživení ale ubírá to, že letošní září mělo o jeden pracovní den více než loňské. Prvních osm měsíců roku bylo navíc nejhorších od roku 1990, kdy ACEA začala své údaje zveřejňovat.

„Nejhorší je za námi. Pokles prodeje se postupně zpomaluje a jsou patrné známky oživení,“ řekl k údajům agentuře Reuters analytik Peter Fuss z konzultační společnosti Ernst & Young. Podle něj ale odbyt aut nadále uměle podporují hluboké slevy a praktiky prodejců, kteří si automobily často sami registrují ke koupi.

Škoda zvýšila v září prodej v EU o 16,2 procenta na 48.132 vozů a její podíl na trhu narostl na 4,2 procenta ze 3,8 procenta před rokem, Za prvních devět měsíců její odbyt ale klesl o jedno procento na 355.069 vozů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek