Evropská komise chce jeden formulář pro přiznání DPH v celé unii

24.10.2013
čtk

Zlepšit daňový výběr i možnosti pro podnikání především menších firem v zahraničí má návrh na standardizované přiznání k dani z přidané hodnoty (DPH), který představila Evropská komise. Podle komisaře pro daňovou problematiku Algirdase Šemety, který nápad představil, by jednotné přiznání mělo jen šest povinných kolonek.

Od podniků by tak všechny země unie vyžadovaly stejné údaje, firmám by to mohlo snížit náklady až o 15 miliard eur (asi 390 miliard korun) ročně. Státy budou moci žádat ještě 21 dodatečných údajů. Podniky budou předkládat standardizované přiznání jednou měsíčně a takzvané mikropodniky, zaměstnávající méně než deset lidí, pouze čtvrtletně. Povinnost předkládat souhrnné roční daňové přiznání, které některé členské státy v současnosti požadují, by byla zrušena.

Nyní se podoba přiznání napříč unií výrazně liší. Například v Irsku vyžadují úřady jen šest údajů, Maďaři žádají naopak 99 a v Itálii musí firmy vyplňovat stránky s 586 kolonkami, uvedl Šemeta. Daň z přidané hodnoty je výraznou součástí příjmů zemí EU, tvoří přibližně 21 procent příjmů. Evropské statistiky navíc ukázaly, že v roce 2011 se nepodařilo vybrat DPH za zhruba 193 miliard eur (přes pět bilionů korun).

„Jednodušší pravidla se lépe plní i vymáhají. Mělo by to zvýšit daňové výnosy, protože poctiví plátci chtějí vědět, co mají platit,“ poznamenal komisař. Návrh podporuje elektronická podání, standardní přiznání budou moci být elektronicky předávána v celé EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek