Summit EU: téma bankovní unie a digitální agenda

24.10.2013
čtk

Budoucí podoba bankovní unie a další hospodářská témata budou dominovat dnešnímu jednání lídrů zemí Evropské unie v Bruselu. Diskutovat se bude mimo jiné také o dokončení digitálního trhu. U večeře politiky osloví předseda Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Seznámí je se stavem příprav hodnocení kvality aktiv významných bank eurozóny, kterou ECB provede před spuštěním jednotného bankovního dohledu v příštím roce.

Stále nedořešenou otázkou zůstává, kdo a z čeho zaplatí případné problémy bank, které by taková prověrka odhalila. Diskuse na summitu se zřejmě bude točit také kolem postupu při budování druhého pilíře vznikající bankovní unie. Mechanismus označovaný jako SRM (Single Resolution Mechanism) by banky z potíží měl umět dostat a jeho fond by měly naplnit samotné finanční domy.

Digitální agenda je oblastí, ve které podle diplomatů v posledních letech Evropská unie zaostává. Na summitu se tak bude řešit, jak dokončit jednotný digitální trh či jak zajistit ochranu dat. Pro některé země, včetně ČR, je v otázce digitálního trhu důležitá rovnováha mezi zájmy spotřebitelů a firem, aby případné uspěchané snahy „nerozkývaly“ trh. Proto se o návrzích z takzvaného telekomunikačního balíčku, například na zrušení roamingu, čeká ještě dlouhá diskuse, která při nynější schůzce premiérů a hlav států nejspíš neskončí.

Na summitu bude Česko zastupovat premiér v demisi Jiří Rusnok. Hned po příletu ho čeká schůzka s evropským prezidentem Hermanem Van Rompuyem, sejde se také se svými partnery z visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko).

Na Evropské radě bude mít Euroskop svojí zpravodajku. Sledujte její články.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek