Spor o hořické trubičky: Má přednost zdraví nebo evropská značka?

29.01.2014
čtk

Výrobci známých hořických trubiček z Hořic na Jičínsku se přou o dodržování receptu na výrobu této regionální cukrovinky. Jádrem sporu je používání ztužených rostlinných tuků do náplní trubiček, které vyžaduje norma schválená Evropskou unií pro užívání chráněného zeměpisného označení. Pře zatím vyvrcholila minulý týden vyloučením společnosti Pravé hořické trubičky z Miletína z dosud osmičlenného Sdružení výrobců hořických trubiček.

Podle jednatele sdružení výrobců Miroslava Ouzkého byla firma Pravé hořické trubičky ze sdružení vyloučena proto, že údajně dlouhodobě porušovala normy specifikace výroby trubiček. Firma v náplních trubiček nepoužívá receptem požadované ztužené rostlinné tuky.

Má zdraví přednost?

Ztužené tuky však obsahují i zdraví škodlivé transmastné kyseliny, které se podílejí na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a mají negativní vliv na srdečně-cévní systém. „Místo ztužených tuků proto používáme zdravější rostlinné tuky. Zdravotní nezávadnost má podle nás nadřazenost. Je neuvěřitelné, že důvodem pro vyloučení bylo kvalitativní navýšení jakosti našich produktů,“ řekl ČTK obchodní ředitel Pravých hořických trubiček Jaromír Topolský.

Debaty a spory o dodržování receptury náplně trubiček odstartovaly na počátku ledna, kdy časopis dTest zveřejnil výsledky testu na obsah transmastných kyselin v náplni trubiček. Test ukázal, že pět z deseti náplní trubiček od různých výrobců mělo tak vysoký obsah transmastných kyselin, že by se v některých evropských zemích podle autorů testu vůbec nemohly prodávat. České normy výrobci neporušili. Firma Pravé hořické trubičky z testu vyšla nejlépe, její náplně měly obsah transmastných kyselin pod hranicí měřitelnosti.

Čeká se na odpověď Bruselu

Výrobci trubiček na výsledky testu reagovali tvrzením, že ztužené tuky používat musejí, aby dodrželi recepturu chráněnou Evropskou komisí. Současně poukazovali na to, že před delší dobou sdružení výrobců odeslalo do Bruselu žádost o úpravu receptury tak, aby se náplně mohly dělat i bez ztužených tuků. „Do dnešního dne však není žádost bruselskými úředníky schválena. Máme již alespoň příslib brzkého vyřízení. Jsme připraveni ihned reagovat a ztužené tuky nepoužívat,“ uvedl v prohlášení jednatel výrobce trubiček Strix a předseda sdružení výrobců Luděk Dlouhý.

Firma Pravé hořické trubičky podle Topolského dala přednost „zdravotní nezávadnosti před bruselským úředním šimlem“. Firma podle něj nemá obavu, že by jí nepoužívání ztužených tuků přineslo nějaké problémy, například že by jí hrozil zákaz označovat výrobek jako hořické trubičky. Pravé hořické trubičky patří k předním výrobcům trubiček. Loni firma nákladem 12 milionů korun v Miletíně modernizovala a rozšířila továrnu. Tvrdí, že s ročním obratem 50 milionů korun disponuje podílem na trhu 75 procent. Trubičky dodává do většiny obchodních řetězců.

Ručně vyráběné hořické trubičky mají chráněné zeměpisné označení EU od roku 2007. Zajišťuje, že se mohou vyrábět jen v Hořicích a okolí, kam spadá i nedaleký Miletín. Podle legendy se recept na trubičky do Hořic dostal v roce 1812 od kuchaře Napoleonovy armády, která se vracela z tažení do Ruska. Výrobou trubiček se na Hořicku ve větším rozsahu zabývá do deseti firem a živnostníků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek