Začíná stávka letových dispečerů proti plánům Bruselu

29.01.2014
čtk

Evropští letoví dispečeři dnes zahájí protesty proti plánům na sjednocení vzdušného prostoru nad Evropskou unií. Až do pátku se budou konat v řadě evropských států a ve čtvrtek se k nim připojí i dispečeři v Česku. Cestující se proto musejí připravit na problémy v evropské letecké přepravě.

Protesty jsou zaměřeny proti plánu Evropské komise na sjednocení vzdušného prostoru nad EU. Záměr Bruselu by měl zkrátit letové vzdálenosti a ušetřit evropským aerolinkám ročně miliardy eur. Odbory se ale obávají bezpečnostních rizik a rušení pracovních míst.

Centrem protestů bude Francie, kde chtějí odboráři přerušit práci od dnešních 19:00 SEČ do pátečního rána. Kratší stávky chystají na dnešek a na čtvrtek také dispečeři v Itálii, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Maďarsku, Slovinsku, na Kypru, na Maltě a na Slovensku.

Čeští dispečeři plánují protesty na čtvrtek od 7:00 do 19:00 SEČ. Během této doby budou provoz nad Českou republikou řídit pouze po předem určených drahách, což například zpožděným letadlům neumožní dohnat čas během letu. „Provozu na pražském letišti se stávky evropských letových dispečerů nijak nedotknou,“ řekla ČTK mluvčí Letiště Václava Havla Eva Krejčí.

Letoví dispečeři v sousedním Německu se k protestním akcím sice nepřipojí, tamní letecké společnosti ale počítají s dopady stávek na jejich provoz. Největší německé aerolinky Lufthansa už zrušily některé plánované lety a dvojka na německém trhu AirBerlin očekává zpoždění na části svých dnešních a čtvrtečních linek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek