EU dala za kartel pokutu 114 milionů eur výrobcům pěny

30.01.2014
čtk

Evropská komise udělila za kartel pokutu 114 milionů eur (3,1 miliardy Kč) třem výrobcům pěny. Firmy se kartelu účastnily téměř pět let a jejich ilegální aktivity zahrnovaly deset zemí Evropské unie. Vyplývá to z dnešního sdělení Evropské komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel hospodářské soutěže. Českého trhu se kartel podle komise netýkal.

Pokuta se týká společností Carpenter, Recticel a Eurofoam, které vyrábějí flexibilní polyuretanovou pěnu. Ta se používá například při výrobě matrací, pohovek nebo autosedaček. Kartelu se účastnila také britská společnost Vita, pokutě se však vyhnula, protože komisi na kartel upozornila. Carpenter, který je světovou jedničkou ve výrobě pěn, dostal největší pokutu z potrestaných společností, a to 75 milionů eur.

Eurofoam, což je společný podnik belgické firmy Recticel a rakouské Greiner Holding, dostal pokutu 14,8 milionu eur. Kartel podle unijního regulátora fungoval od října 2005 do července 2010 v Belgii, Estonsku, Francii, Maďarsku, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku a ve Velké Británii. Firmy se tajně domlouvaly s cílem koordinovat prodejní ceny různých typů pěny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek