Babiš: Euro v Česku nebude dříve než za šest let

03.02.2014
čtk

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) míní, že euro v Česku nebude zavedeno dřív než za šest let. Bez bližších podrobností to dnes napsal v diskuzi na Facebooku. Pro přijetí společné evropské měny se Babiš už dříve vyjádřil. V diskuzi také uvedl, že se v budoucnu hodlá vrátit do své firmy Agrofert.

„Myslím, že této vlády se to nedotkne,“ napsal Babiš o přijetí eura. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem před jmenováním nové vlády Babiš uvedl, že s budoucím přijetím eura nemá problém. Zároveň ale řekl, že Česko by nemělo ručit za závazky Řecka nebo Španělska.

Ministerstvo financí a Česká národní banka v dokumentu, který předchozí vláda Jiřího Rusnoka schválila loni v prosinci, opětovně doporučily kabinetu prozatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Předloni Česko podle údajů Českého statistického úřadu nesplnilo dva ze čtyř požadavků pro přijetí eura, a to kritérium cenové stability kvůli vyšší inflaci a také tříprocentní podíl deficitu veřejných financí na hrubém domácím produktu. Za loňský rok by ale ČR obě kritéria splnit měla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek