556 miliard islanských korun. 6 let starý spor neutichl

11.02.2014
čtk

Případ islanské internetové banky Icesave pokračuje. Tentokrát přímo u islandského soudu. Velká Británie a Nizozemsko žalovaly tamní fond pojištění vkladů. Když před šesti lety odstartoval krach Iceave krizi islandského finančního systému, ztratila v nich peníze i řada britských a nizozemských střadatelů. Island jim odmítl vklady nahradit, udělaly to však vlády v Británii a v Nizozemsku, které se peníze snaží získat zpět.

Islandu dal loni v lednu za pravdu soud Evropského sdružení volného obchodu (ESVO). Podle jeho rozhodnutí Island neporušil zákony o ochraně bankovních vkladů, když Britům a Nizozemcům odmítl nahradit jejich vklady u Icesave. Londýn ani Amsterodam se ale nevzdávají a tentokrát se obrátily na soud v Reykjavíku. Islandský fond pojištění vkladů oznámil, že obě země na něj podaly žalobu už na konci listopadu.

Soud o 2/3 rozpočtu Islandu

Velká Británie požaduje 452 miliard islandských korun (79,4 miliardy Kč) a Nizozemsko 104 miliard islandských korun (18,2 miliardy Kč). Obě země také chtějí úroky a úhrady nákladů v rámci sporu. S islandským fondem se tak soudí o částku, která podle listu Financial Times odpovídá skoro dvěma třetinám islandského ročního hrubého domácího produktu.

Icesave byla internetovou pobočkou druhé největší islandské banky Landsbanki a měla asi 340.000 klientů z Británie a Nizozemska. Klienty zlákaly výhodné úrokové sazby. Islandské vlády po krachu tamního finančního sektoru vyšly oběma zemím vstříc i přes argumenty expertů, že Británie a Nizozemsko nemají na náhradu právní nárok. Islanďané však ve dvou referendech z let 2010 a 2011 i přes nátlak Londýna a Amsterodamu návrhy smluv o náhradě odmítli. Obě země pak podaly na Island žalobu u soudu ESVO a žádaly po Islandu zaplatit pět miliard dolarů (100,9 miliardy Kč).

Kauza Icesave v minulých letech kalila vztahy mezi všemi zainteresovanými zeměmi. Islanďané si podle agentury AFP pamatují hlavně událost, při které se britská vláda v roce 2008 uchýlila k protiteroristickému zákonu, aby zmrazila islandská aktiva ve Spojeném království.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek