Zeman vyhlásil volby do Evropského parlamentu na 23. a 24. května

13.02.2014
čtk

Prezident Miloš Zeman dnes vyhlásil volby do Evropského parlamentu na pátek 23. a sobotu 24. května. Jiný termín zvolit nemohl vzhledem k tomu, že volby se musejí na základě unijního rozhodnutí uskutečnit v celé EU na sklonku čtvrtého květnového týdne. Zemanovo rozhodnutí musí stvrdit ještě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér při návštěvě na Slovensku řekl, že termín potvrdí.

„Nemyslím si, že by tam měl být jakýkoliv problém, čili v tomto termínu můžu potvrdit, že volby do Evropského parlamentu budou,“ řekl novinářům Sobotka.

O prezidentově rozhodnutí ČTK informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman o vyhlášení voleb musel rozhodnout nejpozději 90 dnů před jejich konáním, tedy do 22. února. Pro strany znamená prezidentův krok potvrzení, že kandidátky musí sestavit a předložit ministerstvu vnitra nejpozději v úterý 18. března.

O tom, kdo všechno bude v eurovolbách o hlasy voličů usilovat, bude jasno 5. dubna. Nejpozději v tento den bude muset ministerstvo vnitra zaregistrovat kandidátní listiny, které splnily zákonem požadované náležitosti. Od 7. května budou mít strany bezplatný prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro volební spoty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek