Vláda by měla jednat o připojení Česka k fiskálnímu paktu

17.02.2014
čtk

Vláda by měla příští středu jednat o přistoupení České republiky k evropské fiskální unii. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Kdy premiér Bohuslav Sobotka dokument podepíše, zatím není jasné.

„Je třeba podotknout, že k tomu podpisu musí dát ještě zmocnění prezident republiky, protože z ústavy je to on, kdo sjednává mezinárodní smlouvy,“ uvedl Prouza s tím, že smlouvu by měly nadpoloviční většinou schválit obě komory Parlamentu. Prezident Miloš Zeman se již vyjádřil, že pro něj připojit podpis pod tuto smlouvu nebude problém a že souhlasí s větší integrací, zaznělo v pořadu.

Zeman v neděli v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnálu Hovory z Lán potvrdil, že je s určitými výhradami pro přijetí fiskálního paktu. „Vláda, jak jsem četl její návrh, tam nebude aplikovat článek tři o rozpočtových pravidlech. A to z toho důvodu, že tento článek předpokládá, že musíte mít rozpočet buď vyrovnaný nebo dokonce přebytkový,“ řekl prezident. Splnit takovou podmínku ve velmi krátké době by podle něj nedokázal ani „nositel Nobelovy ceny za ekonomii“.

Solidarita jen při pohromách

Zeman zároveň uvedl, že je pro přijetí eura. Obavy před tímto krokem chápe jako strach z neznámého. Odmítá úvahy o tom, že by ČR po přijetí evropské měny musela financovat některé další země eurozóny. „Fiskální pakt má zabránit přesně tomu, abychom financovali tu Řecko, tu Kypr, v budoucnosti Itálii, Portugalsko, nedejbůh Španělsko a tak dále. Jinými slovy vstup do eurozóny má smysl teprve tehdy, když s výjimkou živelných pohrom, kde je nutná určitá solidarita, nebudeme doplácet na to, že nějaká vláda neumí hospodařit,“ dodal prezident.

Připojení ČR k paktu by podle ekonomů posílilo rozpočtovou zodpovědnost a zamezilo vládám nadměrně zadlužovat zemi. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Fiskální pakt v minulých letech vyvolával na české politické scéně spory. ODS požadovala, aby případnému přijetí paktu předcházelo prosazení finanční ústavy proti zadlužování veřejných financí a také ústavního zákona o referendu o přijetí eura. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) není reálné, aby ČR do eurozóny vstoupila v tomto volebním období. „Cesta k euru je dlouhá a domluvili jsme se, že začneme fiskálním paktem,“ řekl ve středu Babiš.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek