Sobotka: Výzva k USA k dodávce plynu patří k energetické strategii

10.03.2014
čtk

Výzva Česka a dalších zemí visegrádské čtyřky vůči USA k rozšíření vývozu břidlicového plynu do Evropy zapadá podle premiéra Bohuslava Sobotky do dlouhodobé snahy Česka posílit svou energetickou nezávislost. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli odmítl, že by tato žádost mohla přispět ke zvýšení napětí ve vztazích Ruska a Ukrajiny. Země visegrádské čtyřky nyní pro své zásobování výrazně využívají plyn dodávaný z Ruska přes Ukrajinu.

„Je důležité, abychom do budoucna byli maximálně nezávislí z hlediska orientace na energetické zdroje. A protože Polsko připravuje terminál, který by měl mít možnost přijímat poměrně velké kapacity a potom je transferovat do Evropy včetně České republiky, tak je logické, že se náš velvyslanec k této iniciativě připojil, prostě proto, že to navazuje na naši dlouhodobou politiku,“ řekl Sobotka.

Výzva velvyslanců zemí visegrádské čtyřky byla adresována předsedům obou komor amerického Kongresu Johnu Boehnerovi a Harrymu Reidovi. Šéf Sněmovny reprezentantů Boehner v reakci vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby „vyslyšel spojence“ a „učinil, co je v jeho silách“, aby využil amerických energetických zdrojů k tomu, aby omezil závislost přátel USA na Rusku.

Podle Sobotky Česko připojením se k dopisu ke stupňování krize na Ukrajině nepřispělo, protože naopak intenzivně pracuje na jejím diplomatickém uklidnění. „A tím zdrojem napětí je přirozeně postup Ruska vůči Ukrajině jako suverénnímu státu,“ podotkl premiér.

Terminál na přijímání zkapalněného zemního plynu na polském pobřeží by podle Sobotky mělo doplnit i druhé propojení české a polské plynárenské soustavy. O zintenzivnění prací na něm premiér minulý týden jednal při své návštěvě Varšavy s polským premiérem Donaldem Tuskem. První vysokotlaký plynovod obě soustavy propojil v roce 2011, na financování druhého by se podle Sobotky měl podílet soukromý kapitál a evropské dotace.

Podle americké vlády je Rusko na vývozu plynu závislé natolik, že je zastavení dodávek do Evropy nepravděpodobné i v podmínkách zostřeného konfliktu Moskvy s Ukrajinou. Sobotka dnes řekl, že neočekává výpadky dodávek plynu a ropy do střední Evropy, pokud se podaří politicky vyřešit problémy na Ukrajině a ekonomicky ji stabilizovat. Připomněl také, že ČR není na dovozu surovin z východu jednostranně závislá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek