Z EU půjde 550 milionů na zdravý životní styl a praxe žáků

01.04.2014
čtk

Ministerstvo školství dočerpává peníze z evropských fondů, na programy podporující zdravý životní styl školáků a zvyšující jejich podnikatelské dovednosti vypsali úředníci výzvy celkem za 550 milionů korun. Ministerstvo to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Peníze jdou z problémového programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, u něhož hrozí nedočerpání až 1,9 miliardy korun.

„Obezita, nedostatek pohybu, negativní sociální vlivy, to jsou problémy dnešní mládeže, které musíme řešit už od předškolního vzdělávání,“ uvedl k nové výzvě za 300 milionů korun ministr Marcel Chládek (ČSSD). Peníze půjdou na vzdělávací projekty základních a středních škol zaměřené na podporu zdravého životního stylu, ale také zlepšení takzvaného klimatu na školách.

Ministr již v minulosti avizoval, že se chce zaměřit na zlepšení zdraví českých školáků. Kromě životosprávy a podpory sportu se chystá omezit i automaty nabízející ve školách sladkosti či kávu.

Dalších 250 milionů půjde na odborné praxe ve firmách, aby středoškoláci získali zkušenosti z provozu a rozvíjeli své podnikatelské dovednosti. „Důraz je ve výzvě kladen i na tématiku sociálního podnikání a podporu handicapovaných žáků,“ sdělilo ministerstvo.

Úřad už dříve uvedl, že chce vyčerpat co největší objem peněz z EU fondů tak, že vyhlásí nové výzvy a také poskytne peníze na takzvané zásobníkové projekty. To jsou projekty, které už dřív splnily všechny podmínky, ale na peníze nedosáhly, protože částka v dané výzvě byla vyčerpaná.

Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má problémy s čerpáním už od svého spuštění v roce 2007. Krizový byl v čerpání loňský rok, což ale bylo způsobeno hlavně půlročním pozastavením celé administrace evropských projektů po nástupu exministra Josefa Dobeše. V roce 2012 byla navíc ministerstvu kvůli chybám v čerpání pozastavena část dotace ve výši 1,2 miliardy Kč.

O další peníze Česko přijde i v druhém programu spravovaném ministerstvem školství Výzkum a vývoj pro inovace. Tomu hrozí nedočerpání až 7,5 miliardy korun, ministr chce ale z této sumy zachránit 4,5 miliardy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek